Wykonanie

Dziś na blogu pizza w nieco innej odsłonie, czyli ciasto będzie zrobione z dodatkiem
mąki żytniej. Nie mieszałam nigdy
mąki pszennej z inną
mąką przy pieczeniu pizzy. Zajrzałam do szafki, a tam duży zapas
mąki żytniej 720... Czas ją jakoś wykorzystać :-). Natomiast na wierzch postanowiłam wykorzystać
szpinak, który jakoś nie znalazł innego zastosowania. Efekt końcowy - pyszny !J eśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:


Składniki na 3 placki:300 g
mąki pszennej chlebowej300
mąki żytniej 7202 łyżeczki
soli320 ml ciepłej
wody30 g świeżych
drożdży6 łyżek
oliwy z oliwek EVNa farsz:2 kulki
mozzarelli3 garści
świeżego szpinaku6-7
suszonych pomidorów w
oliwie z
ziołamioliwa z oliwek EV
sólsuszone oregano
Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do
chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki
potem suche, a na sam wierzch pokruszone
drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić
drożdże w ciepłym
mleku i odstawić na 10 minut.W międzyczasie
szpinak płuczemy i gotujemy na parze przez 5 minut. Możemy go też zblanszować, czyli zalać gorącą
woda.
Szpinak odstawiamy do przestygnięcia.Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 3 części i rozwałkowujemy na 3 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane
łopatki oprószone
mąką.Ciasto smarujemy
oliwą z oliwek, układamy na nim zblanszowane liście
szpinaku,
mozzarellę pokrojoną w plastry i
pomidory pokrojone w paski. Skrapiamy jeszcze delikatnie
oliwą, solimy i posypujemy
oregano. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem do pieczenia pizzy nagrzewamy do 200 stopni.Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z
łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy 10-12 minut.