Wykonanie

Za oknem nadal upalne lato, więc dziś na obiad będzie danie, które nie wymaga zbyt dużo czasu spędzonego w kuchni. Jego przygotowanie zajmie nam tyle czasu ile będzie się gotował
makaron, czyli kilkanaście minut. Do
makaronu wykorzystałam pesto z
buraka liściowego Mangold, ale inne też będą doskonale pasować. Na blogu znajdziecie pesto
bazyliowe, pesto z
rukoli z
bazylią, pesto z
natki pietruszki i orzeszków i pesto
szpinakowe .

Składniki na 2 porcjeCzas przygotowania: 20 minutSkładniki:250 g
makaronu rigatoni3 łyżki pesto z
buraka liściowego Mangold2 łyżki
orzeszków ziemnychświeżo starty
parmezanoliwa z oliwek EV

Wykonanie:Orzeszki prażymy na suchej patelni na średnim ogniu przez około 10 minut, następnie siekamy, ale niezbyt drobno.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem producenta. Gdy jest gotowy, odcedzamy go zostawiając kilka łyżek
wody z gotowania.W misce mieszamy gorący
makaron z pesto i 2-3 łyżkami
wody z gotowania
makaronu. Przekładamy na talerze, posypujemy orzeszkami i
parmezanem , delikatnie skrapiamy
oliwą.