Wykonanie

Uwielbiam pesto !
Mogę jeść je ze wszystkim ! Do tej
pory robiłam pesto
bazyliowe, pesto z
rukoli z
bazylią, pesto z
natki pietruszki i orzeszków i pesto
szpinakowe, czyli propozycje raczej klasycznie. Teraz postanowiłam poeksperymentować i zrobić pesto z moim zeszłorocznym warzywnym odkryciem, czyli
burakiem liściowym Mangold. Mangold swoim wyglądem przypomina
botwinkę, ale w smaku nie jest tak kwaskowy. Jest bogaty w kwas foliowy, betainę, potas i w antyoksydanty. Okazuje się, że jest to warzywo, które dawno temu gościło na naszych stołach, a teraz powraca do gry !

Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 5 minutSkładniki:1/2 pęczka Mangolda2 ząbki
czosnku4 łyżki uprażonych
orzeszków ziemnych3 łyżki świeżo starego
parmezanuok. 4 łyżki
oliwy z oliwek EV
sól gruboziarnista

Wykonanie:Listki i łodyżki
buraka dobrze płuczemy pod bieżąca
wodą i kroimy na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki pesto, oprócz
parmezanu, wrzucamy do blendera i miksujemy. Ilość
oliwy podaję w przybliżeniu, dodajcie jej tyle ile lubicie. Ja pesto lubi.e dosyć gęste. na koniec dodajemy
parmezan i wszystko dokładnie mieszamy.