Wykonanie

Ostatnio na blogu zrobiło się
wiśniowo. Robiłam
konfitury wiśniowo-
rabarbarowe z
kardamonem na zimę i tak sobie pomyślałam, że
konfitura i świeżo upieczone
drożdżowe ciasto, to duet idealny. Uszczknęłam więc trochę z zapasów i upiekłam pyszne bułeczki. A, żeby nie było za słodko do wcisnęłam jeszcze do nich świeżą
wiśnię nadwiślankę. Polecam wypróbować :-).Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie, który trwa tylko do czwartku:


Proporcje na 8 bułeczekCzas przygotowania: 3 godzinySkładniki:Ciasto50 ml
mleka20 g świeżych
drożdży80 g rozpuszczonego
masła50 g
cukru250 g
mąki pszennejszczypta
soli1
jajko1 czubata łyżka
śmietanyNadzienie:5 łyżek
konfitury wiśniowo-rabarbarowej z
kardamonem3/4 szklanki
wiśni nadwiślanki
płatki migdałów


Wykonanie:W ciepłym
mleku rozpuszczamy pokruszone
drożdże i łyżeczkę
cukru, dodajemy łyżkę
mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.Po tym czasie do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Wiśnie drylujemy.Ciasto przekładamy na oprószony
mąką blat i wałkujemy na prostokąt 30 x 40 cm. Następnie smarujemy go
konfiturą i rozkładamy na nim
wiśnie, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego
boku. Rulon kroimy na 8 równych części.Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, posypujemy
płatkami migdałowymi i pieczemy około 30-40 minut.

