ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe brioszki z konfiturą i wiśniami

Drożdżowe brioszki z konfiturą i wiśniami

nazwa

Wykonanie

Ostatnio na blogu zrobiło się wiśniowo. Robiłam konfitury wiśniowo-rabarbarowe z kardamonem na zimę i tak sobie pomyślałam, że konfitura i świeżo upieczone drożdżowe ciasto, to duet idealny. Uszczknęłam więc trochę z zapasów i upiekłam pyszne bułeczki. A, żeby nie było za słodko do wcisnęłam jeszcze do nich świeżą wiśnię nadwiślankę. Polecam wypróbować :-).
Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie, który trwa tylko do czwartku:
Proporcje na 8 bułeczek
Czas przygotowania: 3 godziny
Składniki:
Ciasto
50 ml mleka
20 g świeżych drożdży
80 g rozpuszczonego masła
50 g cukru
250 g mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
1 czubata łyżka śmietany
Nadzienie:
5 łyżek konfitury wiśniowo-rabarbarowej z kardamonem
3/4 szklanki wiśni nadwiślanki
płatki migdałów
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Wiśnie drylujemy.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt 30 x 40 cm. Następnie smarujemy go konfiturą i rozkładamy na nim wiśnie, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 8 równych części.
Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy około 30-40 minut.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/07/drozdzowe-brioszki-z-konfitura-i.html