Wykonanie

Dzisiejszym wpisem i przepisem powracam do mojego ukochanego ciasta, czyli
drożdżowego. Dawno go nie było na blogu. Zapach pieczonego
drożdżowego ciasta w domu jest bezcenny ! Bardzo lubię te chwile, kiedy wkładam
drożdżowe ciasto do nagrzanego piekarnika, a po chwili po całym domu rozchodzi się jego zapach. Tak więc pomimo upału postanowiłam włączyć piekarnik i upiec
drożdżowe bułeczki z
malinami i
kajmakiem. Do czego i Was namawiam :-).Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:


Proporcje na 8 bułeczekCzas przygotowania: 3 godzinySkładniki:Ciasto50 ml
mleka20 g świeżych
drożdży80 g rozpuszczonego
masła50 g
cukru250 g
mąki pszennejszczypta
soli1
jajko1 czubata łyżka
śmietany1
jajko do posmarowania ciastaNadzienie:1/2 opakowania
malin150 g masy kajmakowej z puszki
płatki migdałów

Wykonanie:W ciepłym
mleku rozpuszczamy pokruszone
drożdże i łyżeczkę
cukru, dodajemy łyżkę
mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.Po tym czasie do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.Ciasto przekładamy na oprószony
mąką blat i wałkujemy na prostokąt 30 x 40 cm. Następnie smarujemy go masą kajmakową i rozkładamy na nim
maliny, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego
boku. Rulon kroimy na 8 równych części.Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy tłuszczem i układamy w niej bułeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozkłóconym
jajkiem, posypujemy
płatkami migdałowymi i pieczemy około 30-40 minut.
