Wykonanie

Dzisiejszym wpisem i przepisem powracam do mojego ukochanego ciasta, czyli
drożdżowego. Zapach pieczonego
drożdżowego ciasta w domu jest bezcenny ! Bardzo lubię te chwile, kiedy wkładam
drożdżowe ciasto do nagrzanego piekarnika, a po chwili po całym domu rozchodzi się jego zapach. Oczywiście wtedy wszyscy domownicy niespodziewanie lądują w kuchni :-).
Drożdżowe ciasto to bardzo wdzięczny materiał kulinarny, doskonały do słodkich ciast i do wytrawnych wypieków.Często słyszę, że upieczenie
drożdżowego ciasta jest trudne, że nie wychodzi, że zakalec... Najważniejsze jest jedno, jak mawiały nasz babcie :
ciasta drożdżowego nie można przeziębić. Trzymajcie je więc w ciepłe, unikajcie przeciągów i nagłych zmian temperatury, a na pewno odwdzięczy się Wam pięknym wyglądem i smakiem.Inspiracja White
plate .Składniki:Ciasto50 ml
mleka20 g świeżych
drożdży80 g rozpuszczonego
masła50 g
cukru250 g
mąki pszennejszczypta
soli1
jajko1 łyżeczka domowej esencji waniliowej1 czubata łyżka
śmietany1
jajko do posmarowania ciastaNadzienie:3 małe
jabłka150 g masy kajmakowej z puszki
płatki migdałów
Wykonanie:W ciepłym
mleku rozpuszczamy pokruszone
drożdże i łyżeczkę
cukru, dodajemy łyżkę
mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.Po tym czasie do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.Ciasto przekładamy na oprószony
mąką blat i wałkujemy na prostokąt 30 x 40 cm. Następnie smarujemy go masą kajmakową i rozkładamy na nim plasterki
jabłka, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego
boku. Rulon kroimy na 6-8 równych części.Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i układamy w niej brioszki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozkłóconym
jajkiem, posypujemy
płatkami migdałowymi i pieczemy około 30-40 minut.
