Wykonanie
Dzisiaj na blogu kolejna odsłona zupy tajskiej. W domu bardzo lubimy tę zupę, można ją urozmaicać dodając różne składniki, nigdy się nie nudzi. Raz możemy ją zrobić ostrzejszą, innym razem łagodniejszą. A poza tym jest gotowa do zjedzenia w miarę szybko. Do jej przygotowania, czyli do smażenia
kurczaka i warzyw użyłam
oleju rzepakowego.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Dietetycy zalecają spożycie 2 łyżek tego
oleju dziennie. W domu używam do smażenia tylko
oleju rzepakowego, nie przenosi zapachów, co jest bardzo istotne.Składniki:1 litr
bulionu warzywnego2
piersi z kurczaka2
szalotki3 - 4 łyżki
oleju rzepakowego200 g
mrożonego zielonego groszku5 -6
pieczarek1 puszka
mleka kokosowego 400 ml1
papryczka chili1 łyżeczka suszonej
trawy cytrynowej2 - 3 łyżki
sosu rybnegosól do smaku
makaron chow mein
Wykonanie:
Szalotki kroimy w cienkie piórka,
kurczaka kroimy w paski,
papryczkę chili drobno siekamy,
pieczarki kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy
olej rzepakowy, wrzucamy
piersi z kurczaka i podsmażamy.
Kurczaka zdejmujemy łyżką cedzakową, a na patelnię wrzucamy
chili i
szalotki, przesmażamy i dodajemy
pieczarki. Smażymy 3 - 4 minuty.Do garnka wlewamy
bulion, dodajemy
kurczaka i podsmażone warzywa. Dorzucamy
zielony groszek, wlewamy
mleko kokosowe i dodajemy
przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut.Gdy
groszek jest już miękki zdejmujemy garnek z kuchenki, a do zupy wrzucamy
makaron. Gdy
makaron namoknie, trwa to około 2-3 minut, zupa jest gotowa do podania.