ßßß Cookit - przepis na Zupa tajska z kurczakiem z dodatkiem oleju rzepakowego

Zupa tajska z kurczakiem z dodatkiem oleju rzepakowego

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj na blogu kolejna odsłona zupy tajskiej. W domu bardzo lubimy tę zupę, można ją urozmaicać dodając różne składniki, nigdy się nie nudzi. Raz możemy ją zrobić ostrzejszą, innym razem łagodniejszą. A poza tym jest gotowa do zjedzenia w miarę szybko. Do jej przygotowania, czyli do smażenia kurczaka i warzyw użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Dietetycy zalecają spożycie 2 łyżek tego oleju dziennie. W domu używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi zapachów, co jest bardzo istotne.
Składniki:
1 litr bulionu warzywnego
2 piersi z kurczaka
2 szalotki
3 - 4 łyżki oleju rzepakowego
200 g mrożonego zielonego groszku
5 -6 pieczarek
1 puszka mleka kokosowego 400 ml
1 papryczka chili
1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
2 - 3 łyżki sosu rybnego
sól do smaku
makaron chow mein
Wykonanie:
Szalotki kroimy w cienkie piórka, kurczaka kroimy w paski, papryczkę chili drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy piersi z kurczaka i podsmażamy. Kurczaka zdejmujemy łyżką cedzakową, a na patelnię wrzucamy chili i szalotki, przesmażamy i dodajemy pieczarki. Smażymy 3 - 4 minuty.
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy kurczaka i podsmażone warzywa. Dorzucamy zielony groszek, wlewamy mleko kokosowe i dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut.
Gdy groszek jest już miękki zdejmujemy garnek z kuchenki, a do zupy wrzucamy makaron. Gdy makaron namoknie, trwa to około 2-3 minut, zupa jest gotowa do podania.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/05/zupa-tajska-z-kurczakiem-z-dodatkiem.html