Wykonanie
Sałatka z
kurczakiem i
kabaczkiemDwie rzeczy kocham najbardziej w azjatyckiej kuchni. Pierwsza to smak, a druga to to, że zazwyczaj są to potrawy jednogarnkowe. Dziś polecam
sałatkę tajską z
kabaczkiem i
kurczakiem.3
kabaczki1 łyżeczka
soli225 gr. pokrojonej w paski
piersi kurczaka4
szalotki2 małe świeże czerwone
chili2 łyżki stołowe
sosu rybnego.1 łyżeczka
cukru2 łyżki stołowe
soku cytrynowe20 liści
miętyKabaczki przeciąć na pół i pokroić w cienkie plastry, następnie wrzucić je do posolonej
wody. Dzięki temu nie stracą koloru. Należy je wysuszyć zanim będą użyte.W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi)podgrzać 4 łyżki stołowe
wody, dodać
kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać
kabaczki,
szalotki,
chili,
sos rybny i
cukier. Znowu wszystko pomieszać.Zdjąć z ognia dodać
sok z cytryny i liście
mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować.