Wykonanie
Pomysł na zupę powstał bardzo spontanicznie… po prostu sprzątałam lodówkę i rozmrażałam zamrażalnik… Tym razem padło na tajską… bo w lodówce stał otwarty słoik z pastą tamaryndowca i leżało pół saszetki
przyprawy Tom Yum (pasta)… W zamrażalniku znalazły się jakieś skrzydełka z
kurczka, 6 dużych
krewetek i jakieś warzywa… w komorze
zero ostało się kilka
pieczarek a na półce otwarte
mleko kokosowe… w takiej sytuacji nie było wyjścia…musiała powstać tajska zupa w stylu Tom Yum Kung…Podobno oryginalna Tom Yum Kung jest jedną z nielicznych
tajskich zup bez
mleka kokosowego, gotuje się ją na
bulionie drobiowym i krewetkach oraz na listkach
limonki kaffir a na koniec zabiela zwykłym
mlekiem…Moja zupka była dostosowana do tego, co znalazło się w lodówce stąd nazwa „Tajskie zamieszanie”.
Składniki:skrzydełka z
kurczaka – 5 szt,
krewetki duże w pancerzykach – 6 szt,
pieczarki – 10 szt,warzywa (mieszanka chińska) – 350 g,
papryka czerwona – ½ szt,
trawa cytrynowa mielona suszona – ½ łyżki,pasta Tandoori- 1 łyżka,pasta Tom Yum – 1 łyżka,
sos rybny – 1 łyżka,
mleko kokosowe – 100 ml,
sól do smaku,
pieprz cayenne do smaku.Przygotowanie:Skrzydełka umyć, zalać
wodą (2,5l), posolić i gotować 20-25 minut. Ugotowane skrzydełka wyjąć i zostawić do innego dania a do
wywaru wrzucić warzywa (z mrożonki a także świeżą
czerwoną paprykę). Dodać
trawę cytrynową i obrane przekrojone na połówki
pieczarki. Gotować15 minut a następnie doprawić pastą Tandoori, Tom Yum oraz
sosem rybnym. Dodać umyte
krewetki. Ja wykorzystałam
krewetki razem z pancerzykami, przed zamrożeniem były one myte i oczyszczone z przewodu pokarmowego. Po kolejnych 3-4 minutach, jeszcze raz doprawić do smaku, zabielić
mlekiem kokosowym i jeśli jest posypać świeżą
natką kolendry.