Wykonanie
Wszystkie kulinarne blogi ogarnął szał na świąteczne potrawy i wypieki. A na moim cisza :) Dlatego dziś nie piernik,
śledzik, ani sernik. Ale za to smaczna i rozgrzewająca zupa tajska z
mlekiem kokosowym,
kurczakiem i
kolendrą. Pełna smaku i aromatu. Pikantna, kipiąca egzotyką, rozgrzeje Was w zimowe dni i wieczory.Smacznego :)
Czas przygotowania: 35 min.Porcja dla 5 osóbKoszt przygotowania: 18 , 00 złSKŁADNIKI:200 g polędwiczek z
kurczaka1 L
bulionu warzywnego1
papryka czerwona2
pomidory400 ml
mleka kokosowego5 suszonych liści
limonki2 łyżeczki pasty krewetkowej Tom Yum1
limonkatrawa cytrynowaświeży
imbirkolendra świeża
makaron ryżowysól,
pieprzPRZYGOTOWANIE:W garnku na
oliwie podsmażamy drobno pokrojone
polędwiczki z
kurczaka z dodatkiem posiekanego
imbiru, pasty krewetkowej Tom Yum i startej skórki z
limonki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę
pomidory i
czerwoną paprykę. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu ok. 5 min. Dolewamy
bulionu warzywnego. Dodajemy rozbitą
trawę cytrynową, liście
limonki, sok z połówki
limonki i
pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min. Dolewamy
mleko kokosowe, doprawiamy szczyptą
soli i gotujemy jeszcze 5 min. Na końcu dodajemy świeżo posiekaną
kolendrę. Jako dodatek do zupy polecam
makaron ryżowy, długie wstążki.
Makaron moczymy przez ok 10 min. w zimnej wodzie i wrzucamy do gotującej się
wody na ok. 2-3 min.Smacznego.