ßßß Cookit - przepis na Tarta z zielonymi szparagami

Tarta z zielonymi szparagami

nazwa

Wykonanie

Była krótka przerwa od szparagów na blogu, więc dziś z czystym sumieniem mogę wrzucić kolejny szparagowy przepis :-). Oto przepyszna tarta z zielonymi szparagami zapiekanymi w masie jajecznej z dodatkiem fety. Jest rewelacyjna, doskonale smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno !
Inspiracja Sto kolorów w kuchni .
Składniki:
Ciasto
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 jajko
1 łyżka mleka
Na farsz:
3 jajka
120 ml śmietany 30%
75 g sera feta
10 - 12 zielonych szparagów
sól
pieprz czosnkowy
suszony tymianek
Wykonanie:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy, używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
W misce mieszamy jajka, śmietanę, pokruszona fetę i przyprawy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę o średnicy 27 cm smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy i następnie wykładamy nim formę, wyklejając dokładnie brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut.
Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki.
Formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, na podpieczone ciasto wylewamy masę jajeczną, układamy szparagi i pieczemy kolejne 20 minut, aż masa się ładnie zetnie.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/05/tarta-z-zielonymi-szparagami.html