Wykonanie

Była krótka przerwa od
szparagów na blogu, więc dziś z czystym sumieniem
mogę wrzucić kolejny
szparagowy przepis :-). Oto przepyszna
tarta z
zielonymi szparagami zapiekanymi w
masie jajecznej z dodatkiem
fety. Jest rewelacyjna, doskonale smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno !Inspiracja Sto kolorów w kuchni .

Składniki:Ciasto250 g
mąki pszennej150 g zimnego
masła1 łyżeczka
soliszczypta
cukru1
jajko1 łyżka
mlekaNa farsz:3
jajka120 ml
śmietany 30%75 g
sera feta10 - 12
zielonych szparagówsólpieprz czosnkowysuszony
tymianek
Wykonanie:Składniki na ciasto szybko zagniatamy, używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić
masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.W misce mieszamy
jajka,
śmietanę, pokruszona
fetę i
przyprawy.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę o średnicy 27 cm smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy i następnie wykładamy nim formę, wyklejając dokładnie brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut.Ze
szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki.Formę z
ciastem wyjmujemy z piekarnika, na podpieczone ciasto wylewamy masę jajeczną, układamy
szparagi i pieczemy kolejne 20 minut, aż masa się ładnie zetnie.