Wykonanie

Dziś na blogu troszkę
słodyczy ! Maj w pełni, to i sezon
rabarbarowy w pełni. Do tej
pory piekłam różne ciasta
rabarbarowe:
truskawkowo-
rabarbarowe ciasto na zimno,
jogurtowe ciasto z
rabarbarem, kruche ciasto
rabarbarowe i lekkie ciasto
jogurtowe z
rabarbarem, ale sernika na zimno jeszcze nie robiłam. Sernik jest wyśmienity, duet słodkiej masy serowej i kwaskowej rabarbarowej
galaretki jest doskonały.Inspiracja
Plate of joy .


SkładnikiSpód:120 g okrągłych
biszkoptów3/4 szklanki mocnej
herbatyMasa serowa:250 g
mascarpone300 ml
kremówki 30%1/2 szklanki
cukru3 łyżeczki
żelatyny1/4 szklanki wrzącej
wody + 3-4 łyżki
Galaretka:5 łodyg
rabarbaru1/3 szklanki
cukru1
czerwona galaretka
Wykonanie:Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy folią spożywczą, na której układamy
biszkopty.
Biszkopty zwilżamy
herbatą i lekko ugniatamy, tak, aby nie było pomiędzy nimi dziur.
Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki, wrzucamy do garnka, zasypujemy
cukrem i delikatnie przesmażamy. Następnie wlewamy 2 szklanki
wody i zagotowujemy. Łyżką cedzakową wyjmujemy
rabarbar, a do płynu dodajemy
galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny.
Rabarbar z powrotem wkładamy do ranka i odstawiamy do wystygnięcia.W międzyczasie robimy masę
serową,
żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wrzącej
wody. Odstawiamy do namoczenia na 5 minut, po czym dodajemy jeszcze 3-4 łyżki gorącej
wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny.
Żelatyna w momencie dodawania do masy serowej powinna być lekko ciepła.Do miski wkładamy zimne
mascarpone i
cukier. Miksujemy przez 3-4 minuty, po czym dodajemy schłodzoną kremówkę i ubijamy dalej, aż do powstania sztywnej masy. Na koniec wlewamy
żelatynę i miksujemy, aż połączy się z masą.Masę przekładamy na
biszkopty i wkładamy do lodówki. Gdy masa się zetnie wykładamy na nią tężejąca
galaretkę rabarbarową i ponownie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.