ßßß Cookit - przepis na Sernik z rabarbarem na zimno

Sernik z rabarbarem na zimno

nazwa

Wykonanie

Dziś na blogu troszkę słodyczy ! Maj w pełni, to i sezon rabarbarowy w pełni. Do tej pory piekłam różne ciasta rabarbarowe: truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno, jogurtowe ciasto z rabarbarem, kruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem, ale sernika na zimno jeszcze nie robiłam. Sernik jest wyśmienity, duet słodkiej masy serowej i kwaskowej rabarbarowej galaretki jest doskonały.
Inspiracja Plate of joy .
Składniki
Spód:
120 g okrągłych biszkoptów
3/4 szklanki mocnej herbaty
Masa serowa:
250 g mascarpone
300 ml kremówki 30%
1/2 szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wrzącej wody + 3-4 łyżki
Galaretka:
5 łodyg rabarbaru
1/3 szklanki cukru
1 czerwona galaretka
Wykonanie:
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy folią spożywczą, na której układamy biszkopty. Biszkopty zwilżamy herbatą i lekko ugniatamy, tak, aby nie było pomiędzy nimi dziur.
Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i delikatnie przesmażamy. Następnie wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy. Łyżką cedzakową wyjmujemy rabarbar, a do płynu dodajemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Rabarbar z powrotem wkładamy do ranka i odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie robimy masę serową, żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wrzącej wody. Odstawiamy do namoczenia na 5 minut, po czym dodajemy jeszcze 3-4 łyżki gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Żelatyna w momencie dodawania do masy serowej powinna być lekko ciepła.
Do miski wkładamy zimne mascarpone i cukier. Miksujemy przez 3-4 minuty, po czym dodajemy schłodzoną kremówkę i ubijamy dalej, aż do powstania sztywnej masy. Na koniec wlewamy żelatynę i miksujemy, aż połączy się z masą.
Masę przekładamy na biszkopty i wkładamy do lodówki. Gdy masa się zetnie wykładamy na nią tężejąca galaretkę rabarbarową i ponownie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/05/sernik-z-rabarbarem-na-zimno.html