Wykonanie

Dziś na blogu najprostsze danie ze
szparagów, czyli po prostu pieczone
szparagi z odrobiną
oliwy z oliwek,
solą i
pieprzem. To fajna odmiana dla
szparagów gotowanych na parze . Czasami lubimy jeść to eleganckie warzywo po prostu bez żadnych dodatków. I tak jest doskonałe ! Pieczone
szparagi równie dobrze smakują na zimno, dodane na przykład o sałatki.Szkoda tylko, że sezon
szparagowy jest krótki.A jeśli szukacie innych
szparagowych inspiracji poniżej znajdziecie garść przepisów:frittata:
szparagi,
papryka,
szparagi z
sezamem,frittata ze
szpinakiem,
sałatka:
szparagi szpinak i
mozzarella,ciepła
sałatka ze
szparagów z
fetą i
chili .tagliatelle ze
szparagamiwiosenna
sałatka ze
szparagami i
musztardowym winegretemzielona pizza ze
szparagami
Składniki:2 pęczki
zielonych szparagówoliwa z oliweksól morska gruboziarnistaświeżo zmielony
pieprzsok z cytryny
Wykonanie:Ze
szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki.
Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-).Zdrewniałe końcówki możemy wykorzystać później do przygotowania
wywaru do zupy.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, układamy na nim
szparagi. Skrapiamy je
oliwą z oliwek i posypujemy
solą. Pieczemy około 20 minut.
Szparagi wykładamy na talerz, kropimy
oliwą i
sokiem z cytryny,
pieprzymy i od razu podajemy.