ßßß Cookit - przepis na Pieczone szparagi

Pieczone szparagi

nazwa

Wykonanie

Dziś na blogu najprostsze danie ze szparagów, czyli po prostu pieczone szparagi z odrobiną oliwy z oliwek, solą i pieprzem. To fajna odmiana dla szparagów gotowanych na parze . Czasami lubimy jeść to eleganckie warzywo po prostu bez żadnych dodatków. I tak jest doskonałe ! Pieczone szparagi równie dobrze smakują na zimno, dodane na przykład o sałatki.
Szkoda tylko, że sezon szparagowy jest krótki.
A jeśli szukacie innych szparagowych inspiracji poniżej znajdziecie garść przepisów:
frittata: szparagi, papryka,
szparagi z sezamem,
frittata ze szpinakiem,
sałatka: szparagi szpinak i mozzarella,
ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili .
tagliatelle ze szparagami
wiosenna sałatka ze szparagami i musztardowym winegretem
zielona pizza ze szparagami
Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
oliwa z oliwek
sól morska gruboziarnista
świeżo zmielony pieprz
sok z cytryny
Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-).
Zdrewniałe końcówki możemy wykorzystać później do przygotowania wywaru do zupy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, układamy na nim szparagi. Skrapiamy je oliwą z oliwek i posypujemy solą. Pieczemy około 20 minut.
Szparagi wykładamy na talerz, kropimy oliwą i sokiem z cytryny, pieprzymy i od razu podajemy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/05/pieczone-szparagi.html