W tym tygodniu w ramach wspólnego gotowania z Formułą 1 przenosimy się do Hiszpanii. Kuchnia hiszpańska to jedna z moich ulubionych kuchni. Mam do niej ogromny sentyment, bo spędziłam w tym kraju parę lat. Miałam więc nie lada problem co by tu przyrządzić w ramach naszego wspólnego gotowania razem z Darią . Padło na rybę w sosie pomidorowym, danie które w naszym domu pojawia się już od kilku lat, a zaczerpnięte zostało z jakiegoś starego hiszpańskiego czasopisma.Składniki:750 g filetów z morszczuka2 cebule3 ząbki czosnku70 g zielonych oliwek bez pestek500 ml przecieru pomidorowego70 ml białego wytrawnego wina2 łyżki posiekanej natkioliwy z oliwek do smażeniamąka do obtoczenia rybysólpieprzWykonanie:Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobną kostkę i szklimy na gorącej oliwie. Następnie dolewamy wino, czekamy aż lekko odparuje i wlewamy przecier pomidorowy. Oliwki kroimy na pół i dorzucamy do pomidorów, wszystko dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Sos solimy i pieprzymy, zdejmujemy z ognia, dodajemy natkę i mieszamy.Rybę solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie. Wykładamy na nią pomidorowy sos.