Wykonanie

Dziś na blogu kolejna odsłona
drożdżowych bułeczek . Poprzednio upiekłam je z
rzodkiewkami, a dziś, ponieważ sezon na
botwinkę trwa, postanowiłam upiec je właśnie z tym młodym warzywem. Do ich przygotowania użyłam tym razem
oleju rzepakowego.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Jest on również często rekomendowany jako zamiennik
oliwy z oliwek w naszej części Europy, dlatego też zamiast
oliwy użyłam
oleju rzepakowego.

Składniki:Ciasto14 g
suszonych drożdży1 1/2 szklanki soku z
buraków1 łyżeczka
cukru500 - 600 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli50-70 ml
oleju rzepakowegoNadzienie270 g
fety2 podłużne
serki topione1 duży pęczek
botwinki3 ząbki
czosnku2 - 3 łyżki
oleju rzepakowego1 pęczek posiekanego
koperkusólpieprz

Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto. Umieszczamy je w naoliwionym naczyniu, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Botwinkę płuczemy, odcinamy końcówki. Małe
buraczki kroimy drobno w kostkę, a resztę
botwinki (łodyżki i liście) kroimy w 2 cm kawałki.
Czosnek miażdżymy i przez chwilę podsmażamy na rozgrzanym
oleju, dodajemy do niego
botwinkę i smażymy przez 3-4 minuty.W osobnym naczyniu miksujemy
serki topione razem z
fetą.Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0, 5 cm, smarujemy masą
serową, układamy
botwinkę, solimy i
pieprzymy i posypujemy
koperkiem. Następnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego
boku, po czym kroimy w plastry 2-3 cm.Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy bułeczki 20 minut.