Wykonanie

Dzisiaj mała przerwa w
szparagowym menu. Majówka już od jutra i wiadomo, kto żyw wyciąga grilla i grilluje ! Ale ponieważ pogoda od piątku ma być kiepska, gdyby Wam zostało jakieś mięsiwo, a pogoda nie będzie pozwalała na rozpalenie grilla, to polecam odpalić piekarnik i upiec soczysty
schab :-). Będzie doskonały na ciepło do ziemniaczanej sałatki lub na zimno do kanapek.Na blogu są też inne przepisy na
schab:
schab z warkoczem pieczony w
majeranku,
schab ze słoika,
schab karkowy z pończochy i
schab pieczony w przyprawach .Składniki:1,2 kg
schabu3 łyżki
majeranku1 łyżeczka
czarnego pieprzu1/2 łyżeczka
papryki1/2 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego1/2 łyżeczka suszonej
cebuli1 łyżeczka
soli2 łyżki
oleju100 g
suszonej śliwkiopcjonalnie kawałek siatki wędliniarskiej

Wykonanie:W schabie przy pomocy
ostrego noża robimy tunel. Upychamy w nim dokładnie
śliwki.
Schab wkładamy do siatki wędliniarskiej, żeby po upieczeniu miał ładny kształt i zawiązujemy końcówki.
Przyprawy mieszamy w miseczce z
olejem i nacieramy nimi
mięso.
Schab wkładamy do żaroodpornego naczynia z przykryciem i na 12 - 24 godziny wkładamy do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni,
schab podlewamy 2 - 3 łyżkami
wody i pieczemy około 1, 5 godziny.Po upieczeniu zdejmujemy siatkę i podajemy na ciepło lub na zimno.