ßßß Cookit - przepis na Schab w majeranku nadziewany śliwką

Schab w majeranku nadziewany śliwką

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mała przerwa w szparagowym menu. Majówka już od jutra i wiadomo, kto żyw wyciąga grilla i grilluje ! Ale ponieważ pogoda od piątku ma być kiepska, gdyby Wam zostało jakieś mięsiwo, a pogoda nie będzie pozwalała na rozpalenie grilla, to polecam odpalić piekarnik i upiec soczysty schab :-). Będzie doskonały na ciepło do ziemniaczanej sałatki lub na zimno do kanapek.
Na blogu są też inne przepisy na schab: schab z warkoczem pieczony w majeranku, schab ze słoika,
schab karkowy z pończochy i schab pieczony w przyprawach .
Składniki:
1,2 kg schabu
3 łyżki majeranku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1/2 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczka suszonej cebuli
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
100 g suszonej śliwki
opcjonalnie kawałek siatki wędliniarskiej
Wykonanie:
W schabie przy pomocy ostrego noża robimy tunel. Upychamy w nim dokładnie śliwki. Schab wkładamy do siatki wędliniarskiej, żeby po upieczeniu miał ładny kształt i zawiązujemy końcówki.
Przyprawy mieszamy w miseczce z olejem i nacieramy nimi mięso. Schab wkładamy do żaroodpornego naczynia z przykryciem i na 12 - 24 godziny wkładamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, schab podlewamy 2 - 3 łyżkami wody i pieczemy około 1, 5 godziny.
Po upieczeniu zdejmujemy siatkę i podajemy na ciepło lub na zimno.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/04/schab-w-majeranku-nadziewany-sliwka.html