ßßß Cookit - przepis na Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

nazwa

Wykonanie

Pozostało nam mięso na którym gotowaliśmy zupę. Jak go wykorzystać? Proponuję faszerowaną paprykę jako samodzielne danie lub przystawkę.
Składniki:
10-12 małych papryk
2 cebule
1 szklanka ryżu brązowego
1/2 kg. ugotowanego mięsa ( mogą być różne rodzaje)
2 łyżki oleju
Przyprawa:
pieprz czarny, papryka czerwona ostra mielona,
lubczyk,
majeranek,
mielone ziele angielskie,
sól,
Wykonanie:
Jedną szklankę ryżu brązowego ugotować w 3 szklankach wody.
Mięso drobno posiekać.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso i razem chwilę podsmażyć.
Dodać ugotowany ryż.
Wszystko starannie wymieszać dodając przyprawy (pieprz, paprykę, lubczyk, majeranek, ziele angielskie i sól)
Paprykom naciąć górną część (nie odcinać) i usunąć gniazda nasienne.
Tak przygotowane papryki napełnić ryżem.
Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pokropić olejem, posypać zieloną suszoną pietruszką. Włożyć do piekarnika i zapiec.
Czas pieczenia ok. 30 minut w temp. ok. 200 st. C.
Pod koniec zapiekania można polać sosem pomidorowym lub podać w pierwotnej wersji.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/faszerowana-papryka