ßßß
2 cebule1 szklanka ryżu brązowego1/2 kg. ugotowanego mięsa ( mogą być różne rodzaje)2 łyżki olejuPrzyprawa:pieprz czarny, papryka czerwona ostra mielona,lubczyk,majeranek,mielone ziele angielskie,sól,Wykonanie:Jedną szklankę ryżu brązowego ugotować w 3 szklankach wody.Mięso drobno posiekać.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso i razem chwilę podsmażyć.Dodać ugotowany ryż.Wszystko starannie wymieszać dodając przyprawy (pieprz, paprykę, lubczyk, majeranek, ziele angielskie i sól)Paprykom naciąć górną część (nie odcinać) i usunąć gniazda nasienne.Tak przygotowane papryki napełnić ryżem.Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pokropić olejem, posypać zieloną suszoną pietruszką. Włożyć do piekarnika i zapiec.Czas pieczenia ok. 30 minut w temp. ok. 200 st. C.Pod koniec zapiekania można polać sosem pomidorowym lub podać w pierwotnej wersji.