Wykonanie
Pozostało nam
mięso na którym gotowaliśmy zupę. Jak go wykorzystać? Proponuję faszerowaną
paprykę jako samodzielne danie lub przystawkę.Składniki:10-12 małych
papryk
2
cebule1 szklanka
ryżu brązowego1/2 kg. ugotowanego
mięsa ( mogą być różne rodzaje)2 łyżki
olejuPrzyprawa:
pieprz czarny,
papryka czerwona ostra mielona,
lubczyk,
majeranek,mielone
ziele angielskie,
sól,Wykonanie:Jedną szklankę
ryżu brązowego ugotować w 3 szklankach
wody.
Mięso drobno posiekać.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na
oleju. Dodać
mięso i razem chwilę podsmażyć.Dodać ugotowany
ryż.Wszystko starannie wymieszać dodając
przyprawy (
pieprz,
paprykę,
lubczyk,
majeranek,
ziele angielskie i
sól)
Paprykom naciąć górną część (nie odcinać) i usunąć gniazda nasienne.Tak przygotowane
papryki napełnić
ryżem.Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pokropić
olejem, posypać zieloną
suszoną pietruszką. Włożyć do piekarnika i zapiec.Czas pieczenia ok. 30 minut w temp. ok. 200 st. C.Pod koniec zapiekania można polać
sosem pomidorowym lub podać w pierwotnej wersji.