Wykonanie

Dzisiaj przepis na szybki sos do
makaronu, czyli na obiad w 15 minut. Zainspirowała mnie moja "stara" koleżanka
Kasia (znamy się do wieków, aż strach policzyć ile to już lat minęło, więc
mogę tak napisać ;-)). Sos przygotujemy w czasie kiedy będzie się nam gotował
makaron. Ja, jeśli jestem bardzo głodna, to
wodę na
makaron gotuję w czajniku, skraca to czas oczekiwania na obiad o parę minut. U nas w domu lubimy
czosnek, więc ja wrzucam go do sosu tuż przed wyłączeniem ognia, żeby nie stracił swojego aromatu. Natomiast jeśli nie jesteście zwolennikami jego intensywnego zapachu wystarczy go chwilę podgrzać razem z sosem. I jeszcze jedna rzecz, którą podpatrzyłam u Jamiego Olivera: nie wylewajcie całej
wody z ugotowanego
makaronu, zostawcie parę łyżek i wymieszajcie je z sosem i ugotowanym
makaronem. A
potem jeszcze trochę koniecznie świeżo startego
parmezanu i pyszne danie gotowe.Składniki:450 g rozdrobnionego
mrożonego szpinaku200 g
śmietany 18%100 g
sera pleśniowego2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejpieprzsól
Wykonanie:Zamrożony
szpinak wrzucamy do garnka o grubym dnie i rozmrażamy na małym ogniu. Gdy będzie już prawie rozmrożony, ale jeszcze letni dodajemy do niego powoli
śmietanę i mieszamy. Dalej podgrzewamy na małym ogniu, żeby
śmietana się nie zważyła, po czym dodajemy pokruszony
ser pleśniowy i dalej podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się
sera.
Czosnek drobniutko siekamy, dorzucamy do sosu, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.