Wykonanie
Urodziny Marysi, pięknie zastawiony stół, wystrojeni i sympatyczni goście, gwar, rozmowy, śmiechy... a mnie ciągle intryguje to piękne zielone
ciastko na paterze. Nie żadne inne, tylko TO! W końcu jest w moim ulubionym kolorze... Chcę spróbować, ale nie wypada przed głównym daniem... wyjdę na łakomczucha... czekam więc wytrwale na czas, kiedy
będę mogła spróbować. I w końcu... PYSZNE!!! Hmmm, co to jest? Skąd taki zielony kolor? To
szpinak! Tak - poproszę przepis, muszę go
mieć!! I mam :) I jest :) I polecam wszystkim, bo jest rewelacyjny!! :)Potrzebujemy:- 1op (450g) mrożonego rozdrobnionego
szpinaku,- 3
jajka,- 1 i 1/3 szkl
cukru,- 1 i 1/3 szkl
oleju,- 2szkl
mąki pszennej,- 2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 350ml
śmietany 36%,- 3 - 4 łyżeczki
cukru pudru,- 1op
śmietan-fixu,-
owoc granatu lub maliny/jeżyny.
Szpinak rozmrozić i odsączyć. Najlepiej użyć do tego gazy - tak, takiej zwykłej - opatrunkowej, czasami jest niezastąpiona w kuchni :)
Jajka utrzeć na gładką masę z
cukrem. Powoli dodawać
olej, ale cały czas miksować. Dodać przesianą przez sitko
mąkę i
proszek do pieczenia. Zmiksować. Dodać odsączony
szpinak i dobrze wymieszać.Ciasto wlać do formy (ok. 25cm - u mnie kwadrat), piec w 180st przez około godzinę - do suchego patyczka. Wyciągnąć i wystudzić. Odciąć
ostrym nożem górę ciasta (tak na wys. ok 3mm) i na osobnym talerzyku pokruszyć.W czasie kiedy nasze ciasto się piecze potrzebujemy wydobyć
owoce granatu z
granatu :) Aby to zrobić najszybciej i najprościej to zanim przekroimy
granat na pół "poturlajmy go" po blacie naciskając na niego dłońmi. Będziemy słyszeć i czuć jak puszczają wiązania trzymające pestki
granatu. Przekrójmy
owoc w poprzek i trzymając go nad talerzem energicznie opukujmy skórkę łyżką - ziarenka same opuszczą łupinkę ;)Dobrze schłodzoną (a najlepiej po 30min
pobycie w zamrażalniku)
śmietanę ubić na sztywno z
cukrem pudrem. Kiedy
śmietana będzie sztywna dodać
śmietan-fix i wymieszać.
Śmietanę rozprowadzić na cieście, potrzepać pokruszonym wcześniej
ciastem, lekko docisnąć dłonią. Z wierzchu posypać
owocami granatu.