ßßß Cookit - przepis na Duszona pręga wołowa z warzywami

Duszona pręga wołowa z warzywami

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
800 g pręgi wołowej z kością
1 opakowanie mrożonej brukselki
1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
1/4 główki białej kapusty
1 duża cebula
1 szklanka wody
2 łyżki lubczyku
2 łyżki curry
1 łyżeczka chili cayenne
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki jak na gulasz. Włożyć od misy multicookera redmond rmc-m4502, dodać posiekaną cebulę i kapustę. Zalać wodą. Kolejno dorzucić do misy brukselkę i fasolkę. Doprawić. Dodać tez kość ze szpikiem. To właśnie z niej powstanie przepyszny i aromatyczny sos. Zamknąć urządzenie i nastawić program STEW i czas 60 minut.
Pręgę można podawać do dań duszonych, pieczonych oraz smażonych. Stosuje się ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz oraz na masy i rolady mięsne.
Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, minerałów i witamin.
Mięso wołowe, które najlepiej nadaje się do gotowania i duszenia:
Szyja
Łopatka
Udziec
Goleń
Pręga ( rosół, galantyna ze względu na dużą zawartość naturalnej żelatyny)
Ogon
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/07/duszona-prega-woowa-z-warzywami.html