Wykonanie

SKŁADNIKI:2 garści ruccoli2 garści
świeżego szpinaku baby5
pomidorków koktajlowych1 duży
pomidor2
szalotkiser kozi (głównie do smaku)1 łyżeczka nasion chiasos:
olej rzepakowy z
octem jabłkowym i łyżeczką
oleju z
czarnuszki, doprawiony
pieprzem i
czosnkiem.





CHIA co to jest?Nasiona chia, czyli
szałwia hiszpańska, to roślina, pochodząca z Meksyku i Gwatemali. Była znana i uprawiana już w czasach prekolumbijskich. Aztekowie cenili ją za nasiona, które były pożywczą potrawą i z których przygotowywali
napoje. Płacono nimi podatek kapłanom i azteckiej szlachcie.Chia jest jednoroczną rośliną, o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach.
Owoce chia zawierają dużą ilość owalnych nasion.Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanego produktu zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.STOSOWANIEZaleca się stosować nasiona chia regularnie, gdyż usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego i korzystnie wpływają na strukturę kości i
mięśni. Ponadto polecane są osobom odchudzającym się i na diecie, ponieważ wchłaniają i zatrzymują
wodę w organizmie.Nasiona możemy dodawać do sałatek, posypywać nimi kanapki, mogą być też dodawane do ciasta
chlebowego lub używane do wypieków.[http://www.cosdlazdrowia.pl/witaminy-i-mineraly/szalwia-hiszpanska-1000g/produkt-154]

Czym i dla kogo jest
olej z czarnuszki???OPISPozyskiwanie
oleju następuje poprzez mielenie czarnych nasion, a następnie poddawanie ich delikatnemu wytłaczaniu na zimno. Sprawia ono, że
olej odznacza się niezwykle wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych.Czarny
kminek inaczej
czarnuszka zwana też
pieprzem ubogich, to małe, czarne kulki o
ostrym smaku, stosowane niegdyś powszechnie jako
przyprawa. Jest niezwykłą substancją naturalną znaną od tysiącleci ze swych leczniczych wartości. Nazywany złotem faraonów. Egipcjanie, słynący ze stosowania wysokorozwiniętych metod leczenia, od zawsze bardzo cenili sobie małe czarne nasiona owej rośliny.Ta niezwykła roślina ma ok. 50 cm wysokości, jej kwiaty są niebieskie lub białe z niebieskawo albo zielonkawo zabarwionymi końcówkami. Po przekwitnięciu czarny
kminek, podobnie jak
mak, tworzy niewielkie
mieszki, zawierające czarne nasionka. Z tych nasion jest później pozyskiwany cenny
olej.Środek spożywczy- Wskazane jest picie
oleju 2-3 łyżeczki dziennie.- Stosować na zimno jako dodatek do sałatek, zup,
sosów,
kasz,
twarogu lub do smarowania
pieczywa.Kto powinien spożywać:- powinny spożywać osoby z trądzikiem i egzemą- osoby, które uległy poparzeniom
słonecznym- osoby mające problem z wypadaniem włosów lub łamliwością paznokci- osoby ze zniszczoną, przebarwioną, podrażnioną oraz starzejącą się skórą- osoby ze stanami zapalnymi skóryW kosmetyceTwarz- Zaleca się smarowanie nim twarzy raz w tygodniu.Ciało- Może być stosowany do masażu, który rozluźni spięte mięśnie i zadziała przeciwbólowo.Włosy- Wypadanie włosów - kilka kropli
olejku dodać do szamponu i tym roztworem umyć włosy. Dla uzyskania lepszych efektów, należy wmasować kilka kropel
olejku w skórę głowy przed umyciem, pozostawić na ok. 30 min, a następnie umyć włosy. Stosowany regularnie, już po ok. 2 tyg. włosy zaczną odrastać.[http://www.cosdlazdrowia.pl/oleje-kosmetyczne/olej-z-czarnuszki-100ml-nierafinowany-zimnotloczony/produkt-308]Do kupienia w: