Wykonanie
Składniki:6
piersi z kurczaka1 opakowanie
szynki parmeńskiej w plastrach (w opakowaniu około 10 plastrów)1 łyżka condicarne piccante- rosmarino, aglio, basilico, sale,
origano, peperocino1 łyżka condimento per pasta alla tartufata- patate, cipolla, sale, prezzemolo, fungi porcini,
olive, farina di riso1 płaska łyżeczka Aglio e Peperoncino- Italian Seasoning for pasta with garlic,
chili, onions, basil,
oregano, parsleykilka kropki
Olivy extra verginekilka kropli
octu balsamicznegosuszone pomidory (około 3-4
pomidory na jeden filet)świeżo zmielony
pieprzSkładniki na
sałatkę:
rukolaszpinakprażony
sezamprażone
orzechy ziemne,
nerkowca i lasowe
oliwa z oliwekDodatkowo:PESTO ROSSO - Ingredienti:
pomodori secchi 19%,
olio di girasole,
olio extra vergine di
oliva,
ricotta stagionata 11% (
siero di latte di pecora, sale), mandorle 7%, basilico genovese DOP 7%, acqua, Pecorino Romano DOP, aglio, zucchero, sale, peperoncino. Antiossidante: Acido L-ascorbico E300. - See
more at: http://gastronomiatoscana.it/prodotti/sughi-e-condimenti/pesto-rosso#sthash.W76myi4r.dpuf

Przygotowanie:Każdą z
piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy z żyłek i tłuszczu. Jedną ręką przygniatamy pierś a drugą filetujemy ją na długim i cienkim nożem. Jest to dużo wygodniejsze bo cieńszą pierś łatwiej ubić tłuczkiem no i szybciej się upiecze. U mnie wyszło 11 roladek. Na każdą już rozbitą tłuczkiem pierś wykładamy
suszone pomidory, te bez zalewy olejowej. Mocno i ciasno zawijamy w roladkę. Połowa roladek została dodatkowo owinięta w
szynkę parmeńską. Roladki wykładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układam je dość ciasno jedna obok drugiej. Posypuję
przyprawami i skrapiam
oliwą oraz
octem balsamicznym. Piekę w piekarniku około 40 minut (200 stopni, góra i dół).Roladki podałam z
sałatką z
rukoli,
szpinaku,
suszonych pomidorów i prażonego
sezamu oraz prażonych
orzechów.Smaku całemu dania nadało Pesto Rosso.









