Wykonanie
U mnie jeszcze 3
dynie hokaido cierpliwie czekaja na swoją kolej, a dzisiaj zapraszam na pyszne i bardzo proste danie obiadowe...puree z dyni z bekonowymi
chipsami. Po zupie z dyni , to mój kolejn nr 1, zatem polecam.

Składniki:1
dynia hokaido (1,2 kg)200 g
sera gorgonzola200 ml
śmietany 36%2
jajka3 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki startej
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki zmielonych
goździków2 łyżeczki suszonego
tymiankusól morska i
pieprz do smaku2-3 łyżki
oliwy
Dodatkowo:150 g
bekonu w cienkich plasterkach1 łyżka klarowanego
masła;istki
pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
Dynie przekroić na mniejsze kawałki, usunąć miąsz z pestkami i pokroić w 2 centymetrowe słupki, skropić
oliwą, posypać
tymiankiem,
solą morską, pokrojonym
czosnkiem i w stawić do piekarnika nagrzanego do 180 st opni z termoobiegiem na około 20-25 minut. Po wyjęciu przestudzić, obrać ze skóry, choć niekoniecznie, bo ta z dyni hokaido jest jadalna i zmiksować blenderem na gładka masę, Do masy dyniowej dodać
jajka, pokruszony
ser śmietanę, gałkę , zmielone
goźdzki i
pieprz. Spróbować i ewentualnie dodać trochę
soli, pamiętając, że dodany
ser jest słony. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornych naczyń wysmarowanych
masłem, pozostawiajac 2 cm z góry puste. Do blaszki do pieczenia o rantach minimum 10 cm wlać do połowy
wody i umiescić w nim nasze naczynka z puree. Zapiekać w temp 180 C przez 30-35 minut.

W międzyczasie na patelni rozgrzać
masło i upiec na nim plastry
bekonu na chrupko, tak, aby można je było pokruszyć. Zapieczone
purre wyjąc z piekarnika posypać
bekonem, udekorować listkai
pietruszki i serwować, Smacznego.