Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na koleje danie z
wątróbką w roli głównej, tym razem wieprzową. Potrawa szybka, smaczna i niedroga, więc z cyklu takich, które bardzo lubię. Polecam zawlennikom
podrobów i zapraszam po przepis.

Składniki na 3 porcje:50 g
watróbki wieprzowej1 duża
cebulasól i
pieprz d smaku
olej do smażenia
mąka do panierowaniaSos
kaparowy:50 g
kaparów2/3 szklanki
bulionu drobiowego1 łyżka
mąki1 łużka
masła2
żółtkasok z połowy
cytrynycukier i
pieprz do smakuszczypta czerwonej
słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić ze ścięgien. Pokroić pod skosem i rozbić tłuczkiem. Tak przygotowaną przełożyć do miski i obsypać każdy kawałek
mąką. Rozgrzać na patelni
olej (2-3 łyżki) i wrzucić
cebulę. Gdy będzie już prawie miękka, przełożyć ją do miseczki , a na pozostałym
oleju usmażyć
wątróbkę. Smażyć do momentu aż
wątróbka będzie ciągle krwista, dorzucic na patelnię
cebulę i poddusić do ulubionego momentu wysmażenia. Doprawić
sola i
pieprzem.W międzyczasie przygotować sos.. W rondelku rozgrzać
masło i wsypać
mąkę, Postępować jak w przygotowywaniu besZamelu, dolać rosół, wlać roztrzepane
zółtka i ciagle mieszajac dodać zmiksowane
kapary,
sok z cytryny,
cukier i
pieprz.
Sól pominęłam z uwagi na słone
kapary.
Wątróbkę wyłożyć na talerz i polać goracym sosem, posypać mieloną
papryka. Podawać z
pieczywem ,
ryżem lub
ziemniakami. Smacznego