ßßß Cookit - przepis na Fioletowa tarta ze śliwkami, borówką

Fioletowa tarta ze śliwkami, borówką

nazwa

Wykonanie

Na straganach jest mnóstwo śliwek i borówki amerykańskiej też jeszcze nie brakuje, więc ich połączenie z uwagi na kolor wydalo mi się oczywiste. Nie do końca wiedzialam co z tego wyjdzie, bo przepis absolutnie nowatorski. Było jednak pysznie, kolor się zgrał ze smakiem...warto czasem eksperymentować.
Składniki na ciasto:
200 g mąki wrocławskiej
70 g cukru pudru
100 g schłodzonego masła
2 żółtka
25 ml zimnej wody
Masa :
6 łyżek cukru
250 g ricotty
2 jajka
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
Dodatkowo:
500 g śliwek
150 g borówki
Cukier brązowy do posypania
Płatki migdałów do posypania
1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto, owinać folia i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Foremkę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i za pomoca wałka przenieść do formy. Dokładnie wykleić brzegi, nadmiar ciasta usunać przejeżdżajac wałkiem po foremce. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180C i piec ok 20 minut. Wyjąć i lekko przestudzić.
Jajka, ser, śmietanę i cukier połączyć za pomocą łyżki lub blendera i wylać na podpieczony blat, na to ułożyć borówki i poprzekrajane na pół śliwki. Wszystko posypać brązowym cukrem, wstawić do piekarnika nastawionego na 180C i piec 20 minut. W międzyczasie na suchej patelni podprażyć płatki migałów, a gdy tarta będzie gotowa posypać nimi ciasto. Podawać po przestudzeniu. Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/10/fioletowa-tarta-ze-sliwkami-borowka.html