Wykonanie
Na straganach jest mnóstwo
śliwek i
borówki amerykańskiej też jeszcze nie brakuje, więc ich połączenie z uwagi na kolor wydalo mi się oczywiste. Nie do końca wiedzialam co z tego wyjdzie, bo przepis absolutnie nowatorski. Było jednak pysznie, kolor się zgrał ze smakiem...warto czasem eksperymentować.

Składniki na ciasto:200 g
mąki wrocławskiej70 g
cukru pudru100 g schłodzonego
masła2
żółtka25 ml zimnej
wodyMasa :6 łyżek
cukru250 g
ricotty2
jajka2 łyżki kwaśnej gęstej
śmietanyDodatkowo:500 g
śliwek150 g
borówkiCukier brązowy do posypania
Płatki migdałów do posypania1 łyżeczka
masła
Sposób przygotowania:Z podanych składników zagnieść ciasto, owinać folia i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Foremkę do tarty wysmarować
masłem. Ciasto rozwałkować i za pomoca wałka przenieść do formy. Dokładnie wykleić brzegi, nadmiar ciasta usunać przejeżdżajac wałkiem po foremce. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180C i piec ok 20 minut. Wyjąć i lekko przestudzić.
Jajka,
ser,
śmietanę i
cukier połączyć za pomocą łyżki lub blendera i wylać na podpieczony blat, na to ułożyć
borówki i poprzekrajane na pół
śliwki. Wszystko posypać
brązowym cukrem, wstawić do piekarnika nastawionego na 180C i piec 20 minut. W międzyczasie na suchej patelni podprażyć
płatki migałów, a gdy
tarta będzie gotowa posypać nimi ciasto. Podawać po przestudzeniu. Smacznego.