ßßß
Składniki:2 podwójne filety z kurczaka20 cm grubej białej części pora100 g ostrego żółtego serasól i pieprz do smaku1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżka masła2 łyżki oleju1 opakowanie ciasta francuskiego 350 g1 jajko2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:Filety umyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić masło i kurczaka. Smażyć 10 minut, po czym dorzucić pokrojonego w cienkie półplasterki pora, sól, pieprz i oregano. Dusić jeszcze 5 minut. Zdjać z ognia i ostudzić. Ser zetrzeć na tarce i dodać do wystudzonego farszu, wymieszać. W międzyczasie z zamrazarki wyjać ciasto i podzielić na 9 wkadratów. Na środku każdego umieśćić równą część farszu. Jajko rozbić oddzielając białko od żółtka. Białko roztrzepać i pozmarować nim boki kwadratów, sklejając je w trójkąty, docisnąć widelcem. Żółtko również roztrzepać, połączyć z mlekiem i posmarować pędzelkiem trójkaty po wierzchu.Piekarnik z termoobiegim nagrzać do 200 C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Trójkaty pec 15-17 minut. Podawać gorące, u mnie z domowym sosem pomidorowym...Smacznego.