Wykonanie
Jak ja dawno je robiłam, chyba w lipcu jeszcze. Były pyszne i zdecydowanie warte powtórzenia. Farsz z
kurczaka,
sera zółtego i białej części
pora po prostu bajeczny, zatem polecam zrobienie takich trójkątów. Idealne z barszczem lub domowym
sosem pomidorowym.

Składniki:2 podwójne
filety z kurczaka20 cm grubej białej części
pora100 g
ostrego żółtego serasól i
pieprz do smaku1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżka
masła2 łyżki
oleju1 opakowanie
ciasta francuskiego 350 g1
jajko2 łyżki
mleka
Sposób przygotowania:Filety umyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić
masło i
kurczaka. Smażyć 10 minut, po czym dorzucić pokrojonego w cienkie półplasterki
pora,
sól,
pieprz i
oregano. Dusić jeszcze 5 minut. Zdjać z ognia i ostudzić.
Ser zetrzeć na tarce i dodać do wystudzonego farszu, wymieszać. W międzyczasie z zamrazarki wyjać ciasto i podzielić na 9 wkadratów. Na środku każdego umieśćić równą część farszu.
Jajko rozbić oddzielając
białko od
żółtka.
Białko roztrzepać i pozmarować nim boki kwadratów, sklejając je w trójkąty, docisnąć widelcem.
Żółtko również roztrzepać, połączyć z
mlekiem i posmarować pędzelkiem trójkaty po wierzchu.Piekarnik z termoobiegim nagrzać do 200 C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Trójkaty pec 15-17 minut. Podawać gorące, u mnie z domowym
sosem pomidorowym...Smacznego.