ßßß Cookit - przepis na Trójkaty z ciasta francuskiego z kurczakiem, serem i porem

Trójkaty z ciasta francuskiego z kurczakiem, serem i porem

nazwa

Wykonanie

Jak ja dawno je robiłam, chyba w lipcu jeszcze. Były pyszne i zdecydowanie warte powtórzenia. Farsz z kurczaka, sera zółtego i białej części pora po prostu bajeczny, zatem polecam zrobienie takich trójkątów. Idealne z barszczem lub domowym sosem pomidorowym.
Składniki:
2 podwójne filety z kurczaka
20 cm grubej białej części pora
100 g ostrego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 opakowanie ciasta francuskiego 350 g
1 jajko
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Filety umyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić masło i kurczaka. Smażyć 10 minut, po czym dorzucić pokrojonego w cienkie półplasterki pora, sól, pieprz i oregano. Dusić jeszcze 5 minut. Zdjać z ognia i ostudzić. Ser zetrzeć na tarce i dodać do wystudzonego farszu, wymieszać. W międzyczasie z zamrazarki wyjać ciasto i podzielić na 9 wkadratów. Na środku każdego umieśćić równą część farszu. Jajko rozbić oddzielając białko od żółtka. Białko roztrzepać i pozmarować nim boki kwadratów, sklejając je w trójkąty, docisnąć widelcem. Żółtko również roztrzepać, połączyć z mlekiem i posmarować pędzelkiem trójkaty po wierzchu.
Piekarnik z termoobiegim nagrzać do 200 C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Trójkaty pec 15-17 minut. Podawać gorące, u mnie z domowym sosem pomidorowym...Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/09/trojkaty-z-ciasta-francuskiego-z.html