Wykonanie
Pierogi z
fetą i
szpinakiem, to dla mnie klasyk jak ruskie czy z
mięsem i choć z uwagi na składniki goszczą one u nas rzadziej niż te wymienione we wstępie, ja i Mama bardzo je lubimy. Polecam zwłaszcza te z
świeżego szpinaku, bo są zwyczajnie lepsze od tych zrobionych z mrożonych zapasów.

Składniki na ciasto:0,5 kg
mąki pszennej1
żółtko1 łyżka
masłagoraca
wodaSkładniki na farsz:0,5 kg świeżych liści
szpinaku1 opakowanie
sera feta 30%1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
masłapieprz,
sól do smaku
gałka muszkatołowaDodatkowo:kilka kawałków
fetyszczypiorekświeże listki
szpinakuskwareczki z
boczku
Sposób przygotowania:Na patelnie wrzucić
masło i zeszklić na nim posiekaną drobno
cebulę i
czosnek, dodać umyte, pokrojone liście
szpinaku bez łodyżek i chwilę poddusić. Dodać pokruszony
ser feta, doprawić
pieprzem ewentualnie
solą i
gałką muszkatołową. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia..

W międzyczasie z w/w składników zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć
mąką. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu.W dużym garnku zagotować
wodę, dodać płaską łyżeczkę
soli i łyżkę
oleju. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić partię pierogów i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać posypane skwareczkami z kawałkami
sera feta,
szczypiorkiem i listkami
szpinaku. Smacznego !