Wykonanie
Składniki na ciasto:4
żółtka300 g
maki150 g
masła3 łyżki kwaśnej gęstej
śmietany150 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa budyniowa:2 budynie
śmietankowe z
cukrem500 ml słodkiego
mleka 3,2 %2 łyżki
masłaKruszonka:60 g
cukru60 g
mąki50 g
masłaDodatkowo:300 g
truskawek300 g
rabarbaru3 łyżeczki
cukruSposób przygotowania:Do miski wsypać
mąkę, dodać zimne
masło,
cukier,
zółtka ,
śmietanę i
proszek do pieczenia. Wyrobić na jednolitą masę, az ciasto nie bedzie przystawać do miski.Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 1 godzinę .
Rabarbar umyc, obraz, pokroić w centymetrowe kawałki i zasypac
cukrem, wymieszac i odstawić.
W międzyczasie przygotować z podanych składników
budyń, przestudzić. Do tortownicy wysmarowanej
margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto. Dłonią rozprowadzić równo na całej powierzchni tortownicy. Na ciasto wyłożyć
rabarbar i zalać gęstym
budyniem. Na wierzchu budyniu ułożyć pokrojone
truskawki. Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, rozetrzeć dłońmi i równomiernie wysypać na ciasto. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 170 stopni i piec 50-55 minut. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Wyjąć z piekarnika i wstawić do lodówki pod przykryciem foli na minimum 12 godzin, aby masa budyniowa stężała.
Najlepiej smakuje 3 dnia, jeśli oczywiście
doczeka :)Serdecznie polecam i życzę smacznego.