ßßß
Składniki:3 podwójne piersi z kurczaka2 żólte papryki2 czerwone cebuleMarynata:4 łyż ki oliwy2 łyżki octu balsamicznego2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki startego imbirukilka listków świeżego oreganoDip czosnkowo-miętowy:150 ml gęstej kwaśnej śmietany2 łyżki majonezu3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskękilka listków drobniutko pokrojonej miętysól do smaku(wszystkie składniki ze sobą wymieszać)
Sposób przygotowania :Kurczaka kroimy w sporą kostkę, cebulę i paprykę w plasterkii. Na zwilżone patyczki nadziewamy na przemian warzywa i mięso.Wszystko smarujemy marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Pieczemy przez 25 minut na grillu z termoobiegiem (w moim przypadku elektrycznym) w temperaturze 16 0°C. Z podanych proporcji wyszło mi 7 kolorowych szpadek, które podałam z dipem czosnkowym . Smacznego :)