ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki drobiowe z dipem czosnkowo-miętowym

Szaszłyki drobiowe z dipem czosnkowo-miętowym

nazwa

Wykonanie

Szaszłyki warzywno-drobiowe robi się szybko i przyjemnie. Danie jest smaczne, dietetyczne i u mnie w domu wszyscy zjadamy je przyjemnością Polecam na niedzielny obiad.
Składniki:
3 podwójne piersi z kurczaka
2 żólte papryki
2 czerwone cebule
Marynata:
4 łyż ki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki startego imbiru
kilka listków świeżego oregano
Dip czosnkowo-miętowy:
150 ml gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
kilka listków drobniutko pokrojonej mięty
sól do smaku
(wszystkie składniki ze sobą wymieszać)
Sposób przygotowania :
Kurczaka kroimy w sporą kostkę, cebulę i paprykę w plasterkii. Na zwilżone patyczki nadziewamy na przemian warzywa i mięso.Wszystko smarujemy marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Pieczemy przez 25 minut na grillu z termoobiegiem (w moim przypadku elektrycznym) w temperaturze 16 0°C. Z podanych proporcji wyszło mi 7 kolorowych szpadek, które podałam z dipem czosnkowym . Smacznego :)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/06/szaszyki-drobiowe-z-dipem-czosnkowo.html