Wykonanie
Sezon na
szparagi nieuchronnie zbliża się ku końcowi. Na działce nie zostało już nic, a i na straganach coraz trudniej wypatrzyć biało - zielone wiązki. Korzystajmy
póki jeszcze są , bo przyjdzie nam czekać kolejne 10 miesięcy aby ponownie cieszyć się ich smakiem. Oprócz walorów
smakowych warto wiedzieć, że są one niskokaloryczne a zarazem bogate w witaminy B1, B2, C, K, potas, wapń, magnez i kwas foliowy.

Składniki:300 g
zielonych szparagów200 g
sera feta200 g
pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych1
czerwona cebula1 garść
rukolikilka gałązek
tymiankuSos:3 łyżki
oleju aromatyzowanego
ziołami2 łyżki
octu winnegosól morska i
pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Szparagi umyć, osuszyć papierowym i odłamać zdrewniałe końcówki. Przełożyć na papier do pieczenia, skropić
oliwą, posypać
solą morską, na wierzchu ułożyć gałązki
tymianku. Papier zwinąć w paczuszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20-25 minut.W międzyczasie pokroić w kostkę
ser,
cebulę w piórka , a
pomidorki poprzekrajać na pół. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Gdy
szparagi już przestygną przekroić każdy na 3 części i dodać do pozostałych warzyw. Składniki sosu połączyć ze sobą i polać nim
sałatkę. Delikatnie wymieszać i przełożyć na talerz z
rukolą...Smacznego.