ßßß
Składniki:300 g zielonych szparagów200 g sera feta200 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych1 czerwona cebula1 garść rukolikilka gałązek tymiankuSos:3 łyżki oleju aromatyzowanego ziołami2 łyżki octu winnegosól morska i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:Szparagi umyć, osuszyć papierowym i odłamać zdrewniałe końcówki. Przełożyć na papier do pieczenia, skropić oliwą, posypać solą morską, na wierzchu ułożyć gałązki tymianku. Papier zwinąć w paczuszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20-25 minut.W międzyczasie pokroić w kostkę ser, cebulę w piórka , a pomidorki poprzekrajać na pół. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Gdy szparagi już przestygną przekroić każdy na 3 części i dodać do pozostałych warzyw. Składniki sosu połączyć ze sobą i polać nim sałatkę. Delikatnie wymieszać i przełożyć na talerz z rukolą...Smacznego.