ßßß Cookit - przepis na Halászlé, czyli węgierska zupa rybna

Halászlé, czyli węgierska zupa rybna

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz jadłam tę zupę chyba z 20 lat temu, będąc wówczas stałym bywalcem w Budapeszcie i zawsze się zastanawiałam, czemu tak wspaniałe danie, jest tak mało popularne w Polsce. Węgrzy w przeciwieństwie do nas nie maja dostepu do morza, a zupa ta króluje prawie w każdej restauracji. Tajemnica jej sukcesu jest jednak prosta, gdyż nadają się do niej najlepiej właśnie ryby słodkowodne, a ponadto Węgrzy mają chyba najlepszą paprykę na świecie.
Składniki:
1 cały karp 1,5 kg
300 g fileta z sandacza
2 duże cebule
1 puszka (400 g) pomidorów pelati
2 czerwone papryki
1 papryczka chili
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
sól
garść świeżej natki pietruszki
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
Sposób przygotowania:
Rybę umyć i oczyścić, ostrym nożem wyciąć filety a pozostałe części umieścić w garnku. Dorzucić cebulę, pomidory i papryczkę chili w całości, zalać 1.5l wody i gotować 1 godzinę.
Otrzymany wywar przecedzić przez sito i przelać ponownie do garnka, cebulę przetrzeć przez sito. Dodać pomidory z puszki, pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, sól, paprykę w proszku i wino. Gotować kolejne 20 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania wrzucić pokrojonego w kawałeczki karpia i filet z sandacza, gotować przez kolejne 10 min. Na koniec wrzucić do zupy pokrojoną natkę pietruszki i podawać.
Smacznego :)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/06/halaszle-czyli-wegierska-zupa-rybna.html