Wykonanie
Żurek to jedna z mich ulubionych zup...których jak już wielokrotnie wspominałam jest niewiele. Zdecydowanie bardziej wolę go od białego barszczu, bo jest bardzie kwaśny i aromatyczny. 30 minut i mamy gotowe, pyszne danie...polecam.
Składniki:500 g białej surowej
kiełbasy1/2 l zakwasu2
suszone prawdziwki1 nieduża
cebula1 mała
marchewka1 duży
ziemniak2 ząbki
czosnkułyżka
chrzanu3-4 ziarna
ziela angielskiego3
jajka ugotowane na twardo
sól,
pieprz,
majeranek do smaku1,5 l
wodySposób wykonania:Do garnka wlać
wodę, wrzucić
kiełbasę, drobno pokrojoną
cebulę,
marchewkę,
ziemniaka,
grzyby i
ziele angielskie. Gotować 20 minut.
Kiełbasę wyjąć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i ponownie wrzucić o garnka, dolać zakwas i gotować jeszcze 10 minut.
Jajka ugotoawać na twardo, drobno pokroić i dorzucić do zupy. Doprawić
solą,
pieprzem,
majerankiem i
chrzanem. Można podawać...
Smacznego.