ßßß Cookit - przepis na Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Żurek to jedna z mich ulubionych zup...których jak już wielokrotnie wspominałam jest niewiele. Zdecydowanie bardziej wolę go od białego barszczu, bo jest bardzie kwaśny i aromatyczny. 30 minut i mamy gotowe, pyszne danie...polecam.
Składniki:
500 g białej surowej kiełbasy
1/2 l zakwasu
2 suszone prawdziwki
1 nieduża cebula
1 mała marchewka
1 duży ziemniak
2 ząbki czosnku
łyżka chrzanu
3-4 ziarna ziela angielskiego
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz, majeranek do smaku
1,5 l wody
Sposób wykonania:
Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę, drobno pokrojoną cebulę, marchewkę,ziemniaka, grzyby i ziele angielskie. Gotować 20 minut. Kiełbasę wyjąć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i ponownie wrzucić o garnka, dolać zakwas i gotować jeszcze 10 minut. Jajka ugotoawać na twardo, drobno pokroić i dorzucić do zupy. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i chrzanem. Można podawać...
Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/03/zurek-na-zakwasie.html