ßßß Cookit - przepis na Pieczone mięsa: karczek, boczki, schab ze śliwką

Pieczone mięsa: karczek, boczki, schab ze śliwką

nazwa

Wykonanie

U nas w domu na Święta nigdy nie kupujemy gotowych wędlin.Wspólnie z Mamą wszystko robimy same, nawet białą kiełbasę . Smak niepowtarzalny, a użyte przyprawy takie jakie najbardziej lubimy. Zresztą nie tylko Święta, to czas gdy pieczemy własne wędliny, bo robimy je dosyć często, choć oczywiście w mniejszych ilościach.
;
Składniki :
1 kg schabu
1,2 kg boczku bez skóry do zwinięcia
0,8 kg boczku ze skórą i żeberkami
1 kg karczku
1 kg szynki wieprzowej b/k
Marynata :
2 duże główki czosnku
1/2 szklanki oliwy
sól
pieprz
majeranek
czerwona papryka w proszku
ziele angielskie
liść laurowy
goździki
Dodatkowo :
laska białej kiełbasy
suszone śliwki
2 łyżki smalcu
rękaw foliowy
Sposób przygotowania :
Mięso umyłam, osuszyłam.Goździki i ziele zmieliłam, połączyłam z pozostałymi przyprawami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodałam olej i porządnie wymieszałam.Tak przygotowaną miksturą natarłam mięso.Do boczku włożyłam wyjętą z jelita białą kiełbasę, zrolowałam i owinęłam sznurkiem.Schab wydrążyłam ostrym długim nożem i nafaszerowałam śliwkami. Zapeklowane mięso przełożyłam do dużego pojemnika i powkładałam w kilka miejsc liski laurowe, wstawiłam do lodówki. Po 24 godzinach obróciłam mięso na drugą stronę i ponownie natarłam marynatą z dna naczynia.Tak postępowałam przez kolejne 3 dni. Po tym czasie mięso było gotowe do pieczen ia.
Schab i szynkę upiekłam w rękawie, boczki i karczek bezpośrednio na blasze wysmarowanej smalcem.Czas pieczenia 1.5 godziny w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st.C
Czas peklowania odgrywa ważną rolę zwłaszcza dla mięs pozbawionych tłuszczu: schab, szynka. Dodatkowo upieczone w rękawie są kruche i soczyste.
Smacznego:)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/01/pieczone-miesa-karczek-boczki-schab-ze.html