ßßß
;Składniki :1 kg schabu1,2 kg boczku bez skóry do zwinięcia0,8 kg boczku ze skórą i żeberkami1 kg karczku1 kg szynki wieprzowej b/kMarynata :2 duże główki czosnku1/2 szklanki oliwysólpieprzmajeranekczerwona papryka w proszkuziele angielskieliść laurowygoździkiDodatkowo :laska białej kiełbasysuszone śliwki2 łyżki smalcurękaw foliowy
Sposób przygotowania :Mięso umyłam, osuszyłam.Goździki i ziele zmieliłam, połączyłam z pozostałymi przyprawami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodałam olej i porządnie wymieszałam.Tak przygotowaną miksturą natarłam mięso.Do boczku włożyłam wyjętą z jelita białą kiełbasę, zrolowałam i owinęłam sznurkiem.Schab wydrążyłam ostrym długim nożem i nafaszerowałam śliwkami. Zapeklowane mięso przełożyłam do dużego pojemnika i powkładałam w kilka miejsc liski laurowe, wstawiłam do lodówki. Po 24 godzinach obróciłam mięso na drugą stronę i ponownie natarłam marynatą z dna naczynia.Tak postępowałam przez kolejne 3 dni. Po tym czasie mięso było gotowe do pieczen ia.
Schab i szynkę upiekłam w rękawie, boczki i karczek bezpośrednio na blasze wysmarowanej smalcem.Czas pieczenia 1.5 godziny w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st.CCzas peklowania odgrywa ważną rolę zwłaszcza dla mięs pozbawionych tłuszczu: schab, szynka. Dodatkowo upieczone w rękawie są kruche i soczyste.
Smacznego:)