Wykonanie
U nas w domu na Święta nigdy nie kupujemy gotowych
wędlin.Wspólnie z Mamą wszystko robimy same, nawet
białą kiełbasę . Smak niepowtarzalny, a użyte
przyprawy takie jakie najbardziej lubimy. Zresztą nie tylko Święta, to czas gdy pieczemy własne
wędliny, bo robimy je dosyć często, choć oczywiście w mniejszych ilościach.

;Składniki :1 kg
schabu1,2 kg
boczku bez skóry do zwinięcia0,8 kg
boczku ze skórą i
żeberkami1 kg karczku1 kg
szynki wieprzowej b/kMarynata :2 duże główki
czosnku1/2 szklanki
oliwysólpieprzmajeranekczerwona papryka w proszku
ziele angielskieliść laurowygoździkiDodatkowo :laska
białej kiełbasysuszone śliwki2 łyżki
smalcurękaw foliowy

Sposób przygotowania :
Mięso umyłam, osuszyłam.
Goździki i ziele zmieliłam, połączyłam z pozostałymi
przyprawami i wyciśniętym przez praskę
czosnkiem. Dodałam
olej i porządnie wymieszałam.Tak przygotowaną miksturą natarłam
mięso.Do
boczku włożyłam wyjętą z jelita
białą kiełbasę, zrolowałam i owinęłam sznurkiem.
Schab wydrążyłam
ostrym długim nożem i nafaszerowałam
śliwkami. Zapeklowane
mięso przełożyłam do dużego pojemnika i powkładałam w kilka miejsc
liski laurowe, wstawiłam do lodówki. Po 24 godzinach obróciłam
mięso na drugą stronę i ponownie natarłam marynatą z dna naczynia.Tak postępowałam przez kolejne 3 dni. Po tym czasie
mięso było gotowe do pieczen ia.
Schab i
szynkę upiekłam w rękawie,
boczki i karczek bezpośrednio na blasze wysmarowanej
smalcem.Czas pieczenia 1.5 godziny w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st.CCzas peklowania odgrywa ważną rolę zwłaszcza dla
mięs pozbawionych tłuszczu:
schab,
szynka. Dodatkowo upieczone w rękawie są kruche i soczyste.

Smacznego:)