Wykonanie
SKŁADNIKI:2 kg flaków wołowych w całości0,5 kg
wołowiny z kością1/2 dużego
selera1 duża
marchew1 średnia
pietruszka1
cebula1/2 średniego
pora1
gałka muszkatołowa w całości1 łyżka czerwonej
słodkiej papryki2 łyżki
majeranku1,5 łyżki
mąki1
liść laurowy5 -6 ziarenek
ziela angielskiegovegeta i
pieprz do smaku3 l
wodyWYKONANIE:Do garnka z
wodą wrzucam
wołowinę i umyte pokrojone flaczki w cienkie i długie paski.
Marchewkę,
seler i
pietruszkę ścieram na tarce warzywnej ,
cebulę i
pora drobno kroję.Przekładam do garnka, zalewam zimną
wodą i zagotowuję. Zbieram łyżką powstałe szumowiny, dodaję
liść laurowy,
ziele angielskie,
vegetę i pozostawiam na średnim ogniu pod przykryciem na około 2-2,5 godziny aż do miękkości flaczków.Wyjmuję z garnka
wołowinę, która swoje zadanie już spełniła. Czas na
przyprawy...
słodką paprykę,
majeranek, gałkę,
pieprz,
maggi. Na samym końcu zagęszczam flaczki rozpuszczając dwie łyżki
mąki w niewielkiej ilości zimnej
wody dodaję do garnka i jeszcze raz zagotowuję. Podaję ze świeżym
pszennym pieczywem.
Smacznego!