ßßß Cookit - przepis na Flaki po Staropolsku

Flaki po Staropolsku

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
2 kg flaków wołowych w całości
0,5 kg wołowiny z kością
1/2 dużego selera
1 duża marchew
1 średnia pietruszka
1 cebula
1/2 średniego pora
1 gałka muszkatołowa w całości
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
2 łyżki majeranku
1,5 łyżki mąki
1 liść laurowy
5 -6 ziarenek ziela angielskiego
vegeta i pieprz do smaku
3 l wody
WYKONANIE:
Do garnka z wodą wrzucam wołowinę i umyte pokrojone flaczki w cienkie i długie paski.Marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce warzywnej , cebulę i pora drobno kroję.Przekładam do garnka, zalewam zimną wodą i zagotowuję. Zbieram łyżką powstałe szumowiny, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, vegetę i pozostawiam na średnim ogniu pod przykryciem na około 2-2,5 godziny aż do miękkości flaczków.Wyjmuję z garnka wołowinę, która swoje zadanie już spełniła. Czas na przyprawy... słodką paprykę, majeranek, gałkę, pieprz, maggi. Na samym końcu zagęszczam flaczki rozpuszczając dwie łyżki mąki w niewielkiej ilości zimnej wody dodaję do garnka i jeszcze raz zagotowuję. Podaję ze świeżym pszennym pieczywem.
Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/01/flaki-po-staropolsku.html