ßßß
SKŁADNIKI:2 kg flaków wołowych w całości0,5 kg wołowiny z kością1/2 dużego selera1 duża marchew1 średnia pietruszka1 cebula1/2 średniego pora1 gałka muszkatołowa w całości1 łyżka czerwonej słodkiej papryki2 łyżki majeranku1,5 łyżki mąki1 liść laurowy5 -6 ziarenek ziela angielskiegovegeta i pieprz do smaku3 l wody
WYKONANIE:Do garnka z wodą wrzucam wołowinę i umyte pokrojone flaczki w cienkie i długie paski.Marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce warzywnej , cebulę i pora drobno kroję.Przekładam do garnka, zalewam zimną wodą i zagotowuję. Zbieram łyżką powstałe szumowiny, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, vegetę i pozostawiam na średnim ogniu pod przykryciem na około 2-2,5 godziny aż do miękkości flaczków.Wyjmuję z garnka wołowinę, która swoje zadanie już spełniła. Czas na przyprawy... słodką paprykę, majeranek, gałkę, pieprz, maggi. Na samym końcu zagęszczam flaczki rozpuszczając dwie łyżki mąki w niewielkiej ilości zimnej wody dodaję do garnka i jeszcze raz zagotowuję. Podaję ze świeżym pszennym pieczywem.
Smacznego!