Wykonanie
Muszę szczerze przyznać, że robiłam to dnie po raz pierwszy i było swoistym eksperymentem. Jakie zatem było moje zaskoczenie, gdy Mama od zawsze zakochana w bigosie, stwierdziła że woli to. Ja patrząc obiektywnie muszę powiedzieć, że jest to dla bigosu jakaś alternatywa, gdyż w przeciwieństwie do niego przygotowanie zajmuje tylko 30 minut.Polecam serdecznie :)

Składniki:0,7 kg
kiszonej kapusty0,5 kg surowej
białej kiełbasy1 średnie
jabłkopół garści suszonych podgrzybków1 łyżka
miodu1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
majeranku1/2 łyżeczki suszonego
tymianku1
listek laurowy2
goździkisól i
pieprz do smaku2-3 łyżki
oleju ( u mnie zawsze kujawski )

Sposób przygotowania:Na niewielkiej patelni rozgrzać łyżkę
oleju i ułożyć na nim zwiniętą w krążek
kiełbasę. Piec 15 minut z obu stron,
kiełbasa powinna być rumiana.W międzyczasie na drugą dużą patelnię wlać pozostały
olej i zeszklić na nim pokrojoną w piórka
cebulę. Dorzucić odsączoną
kapustę, listek,
goździki,
grzyby namoczone drobno pokrojone, szczyptę
soli i
pieprzu. Dodać również
wodę w której
grzyby się moczyły ( około 2/3 szklanki). Dusić pod przykryciem również 15 minut. Po tym czasie zrobić pośrodku patelni z
kapustą miejsce i ułożyć na nim
białą kiełbasę oraz pokrojone w ósemki pozbawione gniazd nasiennych
jabłko.Wszystko polać
miodem , posypać drobno pokrojonym
czosnkiem,
majerankiem i
tymiankiem.Dusić kolejne 10-15 minut aż
jabłka będą miękkie ale się nie rozpadną.

Podawać z
pieczywem bezpośrednio po przygotowaniu. Życzę smacznego !