ßßß Cookit - przepis na Biała kiełbasa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami

nazwa

Wykonanie

Muszę szczerze przyznać, że robiłam to dnie po raz pierwszy i było swoistym eksperymentem. Jakie zatem było moje zaskoczenie, gdy Mama od zawsze zakochana w bigosie, stwierdziła że woli to. Ja patrząc obiektywnie muszę powiedzieć, że jest to dla bigosu jakaś alternatywa, gdyż w przeciwieństwie do niego przygotowanie zajmuje tylko 30 minut.Polecam serdecznie :)
Składniki:
0,7 kg kiszonej kapusty
0,5 kg surowej białej kiełbasy
1 średnie jabłko
pół garści suszonych podgrzybków
1 łyżka miodu
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 listek laurowy
2 goździki
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju ( u mnie zawsze kujawski )
Sposób przygotowania:
Na niewielkiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i ułożyć na nim zwiniętą w krążek kiełbasę. Piec 15 minut z obu stron, kiełbasa powinna być rumiana.W międzyczasie na drugą dużą patelnię wlać pozostały olej i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dorzucić odsączoną kapustę, listek, goździki, grzyby namoczone drobno pokrojone, szczyptę soli i pieprzu. Dodać również wodę w której grzyby się moczyły ( około 2/3 szklanki). Dusić pod przykryciem również 15 minut. Po tym czasie zrobić pośrodku patelni z kapustą miejsce i ułożyć na nim białą kiełbasę oraz pokrojone w ósemki pozbawione gniazd nasiennych jabłko.Wszystko polać miodem , posypać drobno pokrojonym czosnkiem, majerankiem i tymiankiem.Dusić kolejne 10-15 minut aż jabłka będą miękkie ale się nie rozpadną.
Podawać z pieczywem bezpośrednio po przygotowaniu. Życzę smacznego !
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/01/biaa-kiebasa-z-kiszona-kapusta-jabkiem_20.html