Wykonanie
Zapraszam na pyszne danie wegetariańskie, które same w sosbie stanowi pyszny posiłek. Można je jednak równiez podać jako przystawkę do porcji
mięsa czy pieczonej
ryby. Można do niego użyć ulubionych warzyw, choć korzeniowych typu
pietruszka, raczej nie polecam. U mnie znalazło się wszystko to, co jest obecnie dostępne w wersji niemrożonej, czyli świeże warzywa sezonowe...polecam.

Składniki:1 duży
brokuł podzielony na różyczki200 g małych
pieczarek, miałam ciemne2 szklanki pokrojojonej w kostkę dyni hokaido2 szklanki
cukini pokrojonej w kostkę1
czerwona papryka pokrojona w w paseczki1/2 pokrojonej drobno
papryczki chili ( u mnie z pestkami)1
czerwona cebula, pokrojona w piórka3 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżki
octu balsamicznego3 łyżki
syropu klonowego lub
miodu naturalnego płynnego3 ząbki
czosnku2 łyżeczki suszonego
tymiankusól i świeżo mielony
czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:Umyte, osuszone i pokrojone warzywa ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
oliwą z oliwek.
Pieczrki umyć i osuszyć, obciać końcówki ogonków ( nie obierałam skórki z kapeluszy ), dołożyć do warzyw. W miseczce połaczyć pozostałą
oliwe,
ocet balsamiczny i
miód. Dodać wyciśnięty przez praskę
czosnek, wymieszać i taką mieszanką polać nasze danie. Po wierzchu posypać
solą,
pieprzem i
tymiankiem.Piec w piekarniku nastawionym na 170 C z termoobegiem przez około 15 minut. Warzywa powinny byc miękkie, ale jędrne.

Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu, Smacznego!