ßßß Cookit - przepis na Jesienne warzywa z syropem klonowym

Jesienne warzywa z syropem klonowym

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne danie wegetariańskie, które same w sosbie stanowi pyszny posiłek. Można je jednak równiez podać jako przystawkę do porcji mięsa czy pieczonej ryby. Można do niego użyć ulubionych warzyw, choć korzeniowych typu pietruszka, raczej nie polecam. U mnie znalazło się wszystko to, co jest obecnie dostępne w wersji niemrożonej, czyli świeże warzywa sezonowe...polecam.
Składniki:
1 duży brokuł podzielony na różyczki
200 g małych pieczarek, miałam ciemne
2 szklanki pokrojojonej w kostkę dyni hokaido
2 szklanki cukini pokrojonej w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w w paseczki
1/2 pokrojonej drobno papryczki chili ( u mnie z pestkami)
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki syropu klonowego lub miodu naturalnego płynnego
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonego tymianku
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte, osuszone i pokrojone warzywa ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek. Pieczrki umyć i osuszyć, obciać końcówki ogonków ( nie obierałam skórki z kapeluszy ), dołożyć do warzyw. W miseczce połaczyć pozostałą oliwe, ocet balsamiczny i miód. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i taką mieszanką polać nasze danie. Po wierzchu posypać solą, pieprzem i tymiankiem.
Piec w piekarniku nastawionym na 170 C z termoobegiem przez około 15 minut. Warzywa powinny byc miękkie, ale jędrne.
Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu, Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2013/11/jesienne-warzywa-z-syropem-klonowym.html