ßßß
Składniki:1 duży brokuł podzielony na różyczki200 g małych pieczarek, miałam ciemne2 szklanki pokrojojonej w kostkę dyni hokaido2 szklanki cukini pokrojonej w kostkę1 czerwona papryka pokrojona w w paseczki1/2 pokrojonej drobno papryczki chili ( u mnie z pestkami)1 czerwona cebula, pokrojona w piórka3 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki octu balsamicznego3 łyżki syropu klonowego lub miodu naturalnego płynnego3 ząbki czosnku2 łyżeczki suszonego tymiankusól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:Umyte, osuszone i pokrojone warzywa ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek. Pieczrki umyć i osuszyć, obciać końcówki ogonków ( nie obierałam skórki z kapeluszy ), dołożyć do warzyw. W miseczce połaczyć pozostałą oliwe, ocet balsamiczny i miód. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i taką mieszanką polać nasze danie. Po wierzchu posypać solą, pieprzem i tymiankiem.Piec w piekarniku nastawionym na 170 C z termoobegiem przez około 15 minut. Warzywa powinny byc miękkie, ale jędrne.
Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu, Smacznego!