Wykonanie
Karnawał w pełni więc aby tradycji stało się zadość należało by upiec coś słodkiego.Z miłości do słodkości dzisiaj chciałabym Wam zaproponować arancini di Carnavale.Arancini to słodkie "krętliki" karnawałowe pochodzące z włoskiego regionu
Marche, a w szczególności miasta Ancona.Tradycyjnie przygotowuje się je we Włoszech w czasie karnawału w domu ale można je również kupić w piekarniach i cukierniach w obrębie regionu
Marche.Wytwarza się je z arkusza podobnego do
makaronu, na którym rozprowadza się startą
skórkę pomarańczową. Następnie kroi się arkusz w plasterki otrzymując krętliki.Istnieje jeden wariant tego deseru,
skórka pomarańczowa zostaje zastąpiona
cytryną.Ostatnio stało się też powszechne pieczenie w piekarniku zamiast smażenia.Arancini di carnavale są bardzo pyszne, wciągają i bardzo szybko znikają.Idealne w czasie karnawału, ale można je robić również przez cały rok.Polecam !

Składniki na 20 -30 arancini:2
jajka50 g
masła250 ml
mleka670 g
mąki10 g
drożdży instantskórka z 3
pomarańczy200 g + 60 g
cukrudżem z
pomarańczyolej do smażeniakolorowa posypkaPrzygotowanie:Mieszamy 200 g
cukru ze startą skórką z 3
pomarańczy.
Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej.
Drożdże i 1 łyżeczkę
cukru rozpuszczamy w
mleku. Odstawiamy, by zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy przez sitko.Do wyrabiania ciasta używam malaksera. Wsypujemy do miski malaksera
mąkę, dodajemy 60 gramów
cukru,
jajka,
masło i na samym końcu dodajemy
drożdże z
mlekiem. Wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i gładkie. Mieszamy ciasto ok 20 min, które formujemy w kulę.Przekładamy do natłuszczonej miski, zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na co najmniej dwie godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Ciasto wykładamy na stolnicę. Dzielimy na 2 równe części.

Podzieliłam na dwie części, bo chciałam zrobić eksperyment też z
dżemem pomarańczowym, którego nie ma w typowym przepisie regionu
Marche.Eksperyment wyszedł. Można śmiało robić.Każdą część rozwałkujemy na prostokąt o grubości około pół centymetra.

Na jednym rozprowadzamy połowę startej
skórki pomarańczowej z mieszanką
cukru.

Na drugim arkuszu smarujemy najpierw
dżemem,

następnie rozprowadzamy resztę startej
skórki pomarańczowej z mieszanką
cukru.

Następnie zawijamy w rolady, starając się stworzyć bardzo mocne rolki, pozostawiając końce na spodzie.

Kroimy rolady w plastry o szerokości 1 cm i pozostawiamy na pół godziny aż ciasto trochę urośnie.

Smażymy kilka na raz krętlików w głębokim
oleju, z każdej strony, aż będą lekko złote, obracając widelcem.Usmażone przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia a nie ręcznikiem papierowym aby zapobiec przyklejaniu się do klasycznego papierowego ręcznika. Zostawiamy aż przestygną.Posypujemy kolorową posypką.Najlepiej smakują jeszcze gorące.Aby były lżejsze możemy również je piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, zamiast smażenia.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)