ßßß
Składniki dla 2 osób :200 g makaronu240 g tuńczyka w oleju (waga po odsączeniu)oliwa z oliweksok z jednej pomarańczystarta skórka z 1/2 pomarańczy1/2 cebulisól i pieprzszczypiorodrobina koniaku (lub brandy lub białego wina)Przygotowanie:Gotujemy w osolonej wodzie makaron al dente.Pomarańczę sparzamy, szorujemy i osuszamy. Specjalnym przyrządem trzemy wiórki ze skórki i wyciskamy sok.W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy już jest lekko podsmażona, dodajemy tuńczyka. Mieszamy i zalewamy wodą z makaronu(100ml). Dusimy 3 minuty. Następnie dodajemy sok z pomarańczy . Doprawiamy sol ą i pieprzem.Siekamy na drobno szczypior.Odcedzony makaron dodajemy do sosu, dodajemy odrobinę koniaku i dokładnie mieszamy.Posypujemy szczypiorem i startą skórką z pomarańczy.Podajemy natychmiast.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)