Wykonanie
Dziś chciałabym się z
Wami podzielić przepisem na
makaron z
tuńczykiem i
pomarańczą.Smaczne i wykwintne danie, które wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko. Można je podać na obiad jak i na kolację .Zapach
cytrusów w domu poprawia humor. Dodaje energii, poprawia nastrój.Ja bardzo lubię zapachy
cytrusowe dlatego że przypominają mi lato.Zatem
czemu nie dodać ich do
makaronu ? Poprawić sobie nastrój.Zapraszam ;-)

Składniki dla 2 osób :200 g
makaronu240 g
tuńczyka w oleju (waga po odsączeniu)
oliwa z oliweksok z jednej
pomarańczystarta skórka z 1/2
pomarańczy1/2
cebulisól i
pieprzszczypiorodrobina
koniaku (lub
brandy lub
białego wina)Przygotowanie:Gotujemy w osolonej wodzie
makaron al dente.
Pomarańczę sparzamy, szorujemy i osuszamy. Specjalnym przyrządem trzemy wiórki ze skórki i wyciskamy sok.W międzyczasie na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy drobno posiekaną
cebulę. Smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy już jest lekko podsmażona, dodajemy
tuńczyka. Mieszamy i zalewamy
wodą z
makaronu(100ml). Dusimy 3 minuty. Następnie dodajemy sok z
pomarańczy . Doprawiamy sol ą i
pieprzem.Siekamy na drobno
szczypior.Odcedzony
makaron dodajemy do sosu, dodajemy odrobinę
koniaku i dokładnie mieszamy.Posypujemy
szczypiorem i startą skórką z
pomarańczy.Podajemy natychmiast.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)