Wykonanie
Uwielbiam wszelkiego rodzaju strudle. Dzisiaj zapraszam Was na mój strudel z
winogronem.To smaczny jesienny deser, wykonany na bazie
ciasta francuskiego wypełnionego mieszaniną
winogron,
bułką tartą i innych smacznych składników.Zapraszam ;-)

Składniki:Ciasto:250g
mąki pszennej1
jajkoszczypta
soli50 g
masła1 łyżka
cukru6 łyżek
wodyNadzienie:500 g
winogron białych500 g
winogron czerwonych60 g
cukru70g
bułki tartej50g
masła1
żółtko1 łyżka
cynamonu2 łyżki
płatków migdałowychDodatkowo:1
żółtko1 łyżka
cukru pudru do posypaniaPrzygotowanie:Wsypujemy
mąkę do miski malaksera. Dodajemy
jajko,
sól, miękkie
masło,
cukier i 6 łyżek
wody. Zagniatamy ciasto. Możemy to robić ręcznie jak i w malakserze.

Zagniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i jednolite. Na początku zagniatam ciasto w malakserze później zagniatam rękoma. W rękach mamy wyczucie, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję.Ciasto na początku jest lekko klejące, ale z czasem wyrabiania staje się miękkie, gładkie, elastyczne i nieklejące.Z ciasta formujemy kulę. Przekładamy do miski. Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na godzinę.

W patelni roztapiamy
masło, dodajemy
bułkę tartą i p ł
atki migdałowe. Przysmażamy na złoty kolor.

Odstawiamy do ostygnięcia.
Winogrona obieramy, myjemy i osuszamy. Do dużej miski wsypujemy
cukier i
cynamon, mieszamy.

Wsypujemy
winogrona i mieszamy tak aby wszystkie
winogrona były obsypane
cukrem i
cynamonem.

Po godzinie wykładamy ciasto na posypaną
mąką ściereczkę i rozwałkowujemy jak najcieniej.

Idealne ciasto na strudel powinno być bardzo cienkie, niemal przezroczyste.

Ciasto smarujemy rozbitym
żółtkiem, używając pędzelka.

Na cieście rozkładamy
bułkę tart ą, pozostawiając ok. 3cm odstęp od brzegów.

Na cieście układamy
winogrona.

Następnie zwijamy ciasto w roladę, wzdłuż dłuższego
boku. (Pomagamy sobie ściereczką przy zwijaniu).

Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy pędzelkiem strudel rozbitym
żółtkiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 45 min. w temperaturze 190°C.Po upieczeniu lekko studzimy, posypujemy
cukrem pudrem i podajemy.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)