ßßß Cookit - przepis na Tarta jabłkowa

Tarta jabłkowa

nazwa

Wykonanie

Prosta tarta jabłkowa Mamy autorki książki 'Saved by cake'. Przypomina mi nasz rodzimy jabłecznik, z cieniutkim kruchym ciastem i pyszną masą jabłkową. Prosty i szybki do wykonania. Bez konieczności wcześniejszego podpiekania spodu. Idealnie słodki i delikatny. Niestety, bardzo mała porcja... muszę upiec nowy ;-).
Składniki na kruche ciasto:
170 g mąki pszennej
55 g cukru pudru
szczypta soli
110 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody - opcjonalnie
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.
Nadzienie jabłkowe:
5 dużych jabłek, obranych, z wyciętymi gniazdami nasienymi, pokrojonych na większe cząstki*
pół łyżeczki cynamonu, zmielonego
szczypta goździków, zmielonych
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo - 1 łyżka bułki tartej
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
Na patelnię wrzucić kawałki jabłek, cynamon, goździki, cukier i sok z cytryny. Pogotować chwilę, mieszając, na średniej mocy palnika, aż jabłka będą lekko miękkie, ale się nie rozpadną. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.
Płytką formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką.
Ciasto kruche wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części.
Jedną część rozwałkować, wyłożyć na dno i boki formy. Ciasto oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka, wyrównać. Rozwałkować drugą część, wyłożyć na wierzch jabłek, połączyć z ciastem na bokach formy. Ponakłuwać kilkanaście razy widelcem. Wierzch ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Piec w temperaturze 180ºC przez 30 - 45 minut, do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć drobnym cukrem.
* Odmiany szarlotkowe w Polsce to m.in. szara reneta, antonówka, w UK polecam Cox.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Saved by cake' Marian Keyes
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-jablkowa