Wykonanie

Prosta
tarta jabłkowa Mamy autorki książki 'Saved by cake'. Przypomina mi nasz rodzimy jabłecznik, z cieniutkim kruchym
ciastem i pyszną masą
jabłkową. Prosty i szybki do wykonania. Bez konieczności wcześniejszego podpiekania
spodu. Idealnie słodki i delikatny. Niestety, bardzo mała porcja... muszę upiec nowy ;-).Składniki na kruche ciasto:170 g
mąki pszennej55 g
cukru pudruszczypta
soli110 g
masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki1
żółtko1 łyżka zimnej
wody - opcjonalnie
Mąkę przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtko,
cukier,
sól,
wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Nadzienie
jabłkowe:5 dużych
jabłek, obranych, z wyciętymi gniazdami nasienymi, pokrojonych na większe cząstki*pół łyżeczki
cynamonu, zmielonegoszczypta
goździków, zmielonych2 łyżki
cukru2 łyżki
soku z cytrynydodatkowo - 1 łyżka
bułki tartej1
jajko roztrzepane z łyżką
mleka do posmarowaniaNa patelnię wrzucić kawałki
jabłek,
cynamon,
goździki,
cukier i
sok z cytryny. Pogotować chwilę, mieszając, na średniej mocy palnika, aż
jabłka będą lekko miękkie, ale się nie rozpadną. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.Płytką formę o średnicy 20 cm wysmarować
masłem, oprószyć
mąką.Ciasto kruche wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części.Jedną część rozwałkować, wyłożyć na dno i boki formy. Ciasto oprószyć
bułką tartą, wyłożyć
jabłka, wyrównać. Rozwałkować drugą część, wyłożyć na wierzch
jabłek, połączyć z
ciastem na bokach formy. Ponakłuwać kilkanaście
razy widelcem. Wierzch ciasta posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka.Piec w temperaturze 180ºC przez 30 - 45 minut, do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć drobnym
cukrem.* Odmiany szarlotkowe w Polsce to m.in. szara reneta, antonówka, w UK polecam Cox.Smacznego :-).

Źródło przepisu - 'Saved by cake' Marian Keyes