Wykonanie
Scroll down for EnglishCasatiello napoletano to klasyczny przepis kuchni neapolitańskiej. Ciasto przygotowywane jest w okresie wielkanocnym.Casatiello napoletano to obfite ciasto nadziewane
serem,
salami i
boczkiem. Może być serwowane jako danie na gorąco lub zimno.Zapraszam ;-)
Składniki na formę cm 27:Ciasto:14 g
suszonych drożdżymnóstwo mielonego
pieprzu350 ml ciepłej
wody120 g
smalcu2 łyżeczki
cukru600 g
mąkiFarsz:100 g
salami Napoli pokrojonego w kostkę100 g
boczku pokrojonego w kostkę100 g
wędzonego sera pokrojonego w kostkę (we Włoszech używa się
ser provolone)45 g
startego sera pecorino40 g
startego sera Grana PadanoDo glazury:1 małe
jajkoDo dekoracji:5
jajekPrzygotowanie:Szykujemy najpierw rozczyn
drożdżowy.
Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy
cukier, 5 łyżek
mąki i 100 ml
wody. Odstawiamy na parę minut. Do wyrabiania ciasta używam maszyny do
chleba. Wsypujemy do maszynki resztę
mąki, dodajemy rozczyn
drożdżowy,
smalec,
pieprz i resztę
wody, wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Na samym końcu dodajemy
sól. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej
smalcem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 2 godziny.
Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeśli po zagłębieniu na chwilę w nim palca pozostaje w nim dziura (czas rośnięcia ciasta może się zmieniać w zależności od pogody - na nią bowiem reagują
drożdże). Posypujemy stolnicę/ stół
mąka (lekko), wywalamy wyrośnięte ciasto, zagniatamy lekko i odkrawamy kawałek ciasta do dekoracji (mniej więcej 1/4). Rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt (45cm x 60cm). Posypujemy ciasto
startym serem,
boczkiem,
salami i
wędzonym serem, uważając by granice ciasta nie miały składników.
Rolujemy ciasto.
Szykujemy tortownicę, smarujemy
smalcem. Następnie umieszczamy naszą w rolkę w formie tak aby dwa końce nachodziły na siebie.
Zostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę, aż nasze casatiello osiągnie górną krawędź w formie. Myjemy nasze
jajka i dociskamy je delikatnie do powierzchni ciasta umieszczjac je w tej samej odległości od siebie.
Resztę ciasta rozwałkowujemy, następnie wycinamy małe paski o grubości 1 cm, które umieszczamy na krzyż na każdym
jajku.
Ciasto smarujemy pędzelkiem roztrzepanym
jajkiem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy w piekarniku 45 minut.Warto wiedzieć!Casatiello napoletano mozna jeść same jak i jako
pieczywo do
wędlin czy
serów.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionIngredients:Pastry:14 g yeastground pepper350 ml hot water120 g of lard2 teaspoons of sugar600 g of
flourStuffing:100 g
salami Napoli100 g of bacon100 g smoked cheese45 g Pecorino cheese40 g
Grana Padano cheeseFor the glaze:1 small eggFor the decoration:5 eggsPreparation:In a large bowl, add the yeast, add sugar, 5 tablespoons of
flour and 100 ml of water. Let stand for a few minutes.
Pour the rest of the
flour, add the yeast solution, lard, pepper and the remaining water, knead until dough is smooth and elastic. At the end add the salt. Shape dough into a ball and transfer to a large bowl lightly coated in lard. Cover bowl with plastic wrap. Let the dough sit in a warm spot until it has doubled in size, about 2 hours.Meanwhile chop the salumi and cheese. After the dough has risen one hour,
flour the work surface and roll it out into a large rectangular form(45cm x 60cm). Sprinkle with grated cheese
cake, bacon,
salami and smoked cheese. Roll the dough up like a cigar, pinch the edges and coat them with lard. Grease the Casatiello pan with lard, work the dough into the pan and generously coat the top of the dough with lard. Bring the ends together to form a circular shape. Cover and let rise an hour. We wash our eggs and we press them gently to the surface of the dough at the same distance from each other. The rest of the dough rool, then cut small strips about 1 cm thick, which put a cross on each egg.
Cake smear brush beaten egg. Preheat oven to 200 degrees. Bake the larger loaves for 45 minutes.Let the breads cool for 15 minutes, then run a knife around the edges and turn the breads out onto a
wire rack to cool completely.The bread keeps well if wrapped in plastic wrap for a few days.