ßßß Cookit - przepis na Wielkanocny chlebek neapolitański-casatiello napoletano

Wielkanocny chlebek neapolitański-casatiello napoletano

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
500 g mąki
25 g świeżych drożdży
50 g smalcu ze skwarkami
250-300 g letniej wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
200 g żółtego sera
150 g salami i szynki
pieprz
5 jajek +1 żółtko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Świeże drożdże połączyć z cukrem i częścią letniej wody , przykryć folią spożywczą i poczekać kilka minut aż wyrosną.
W dużym naczyniu połączyć mąkę z rozpuszczonymi drożdżami, resztą letniej wody, solą, smalcem , pieprzem i zagnieść ciasto.
Po dokładnym wyrobieniu powinno byc miękkie i elastyczne (smalec można zastąpić innym tłuszczem np. olejem z oliwy). Przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkować na podłużny placek o grubości ok 1 cm
Dodać porojoną w kostkę wędlinę i ser poczym zawinąć ciasno w wałek.
Przełożyć do okrągłej foremki najlepiej z kominową podstawą wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem.
Na górze ułożyć surowe jajka. W każdym jajku należy zrobić dziurkę szpileczką, co zapobiegnie pęknięciu podczas pieczenia w piekarniku.
Na każdym jajku nalepić kawałki ciasta na krzyż następnie odstawić do wyrośnięcia aż urośnie do brzegów formy.
Ze względu na obecość sera i wędlin czas wyrośnięcia może potrwać około 2 godzin. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w nagrzanym do 160°C przez 10 minut a następnie zwiększyć temperaturę do 180 °C i piec przez następne 50-60 minut.
SMACZNEGO:)
Źródło:http://zielonacukinka.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-chlebek-neapolitanski.html