Wykonanie
SKŁADNIKI500 g
mąki25 g świeżych
drożdży50 g
smalcu ze skwarkami250-300 g letniej
wody2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru200 g
żółtego sera150 g
salami i
szynkipieprz5
jajek +1
żółtkoSPOSÓB PRZYGOTOWANIAŚwieże
drożdże połączyć z
cukrem i częścią letniej
wody , przykryć folią spożywczą i poczekać kilka minut aż wyrosną.
W dużym naczyniu połączyć
mąkę z rozpuszczonymi
drożdżami, resztą letniej
wody,
solą,
smalcem ,
pieprzem i zagnieść ciasto.
Po dokładnym wyrobieniu powinno byc miękkie i elastyczne (
smalec można zastąpić innym tłuszczem np.
olejem z
oliwy). Przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkować na podłużny placek o grubości ok 1 cm
Dodać porojoną w kostkę
wędlinę i
ser poczym zawinąć ciasno w wałek.
Przełożyć do okrągłej foremki najlepiej z kominową podstawą wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem.
Na górze ułożyć surowe
jajka. W każdym
jajku należy zrobić dziurkę szpileczką, co zapobiegnie pęknięciu podczas pieczenia w piekarniku.
Na każdym
jajku nalepić kawałki ciasta na krzyż następnie odstawić do wyrośnięcia aż urośnie do brzegów formy.
Ze względu na obecość
sera i
wędlin czas wyrośnięcia może potrwać około 2 godzin. Posmarować rozmąconym
jajkiem i piec w nagrzanym do 160°C przez 10 minut a następnie zwiększyć temperaturę do 180 °C i piec przez następne 50-60 minut.SMACZNEGO:)