Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś we Włoszech obchodzi się martedì grasso, tzn. tłusty wtorek. U mnie czyli w regionie
Veneto(Wenecji Euganejskiej)je się chiacchiere lub frittelle, na północy w Alpach tzn. krapfen, czyli pączki, a w Toskanii frati fritti. Są to kawałki ciasta smażone w głębokim tłuszczu, a następnie posypywane
cukrem pudrem. Są bardzo pyszne, wciągają i bardzo szybko znikają. Idealne w czasie karnawału, ale można je robić również przez cały rok.Zapraszam ;-)

Składniki na 26 oponek:800 gr
mąki250 ml
mleka250 ml
wody14 gr
drożdży instant1
jajko2 łyżki
oliwyskórka z 1
cytryny2 łyżki
cukru1 litr
oleju do smażenia
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy. W misce mieszamy
mleko i
wodę. Dodajemy
drożdże i
cukier. Czekamy aż rozczyn zacznie pracować i rosnąć. Do miski miksera wlewamy rozczyn, dodajemy
mąkę,
skórkę z cytryny i
jajko. Wyrabiamy ciasto, dodajemy
oliwę. Wyrabiamy około 10 minut. Ciasto powinno być bardzo lepkie. Wkładamy do miski posmarowanej
oliwą i przykrywamy. Pozostawiamy na 2 godziny. Posypujemy stolnicę/ stół
mąka (lekko), wywalamy wyrośnięte ciasto, zagniatamy lekko i formujemy kulki,(każda około 50 gr), pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.

Rozgrzewamy
olej, w kulce ciasta robimy otwór w środku tak jak w Polsce w oponkach, ale robimy to ręcznie. Smażymy w głębokim
oleju, z każdej strony, aż będą lekko złote, obracając widelcem.

Usmażone przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Zostawiamy aż przestygną. Posypujemy
cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze gorące.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionFrati frati - Tuscan donutsIngredients for 26 donuts:800 gr of
flour250 ml of milk250 ml water14 gr instant yeast1 egg2 tablespoons
olive oilzest of 1 lemon2 tablespoons sugar1 liter of oil for fryingpowdered sugar for sprinklingPreparation:Heat the milk slightly. In a bowl, mix milk and water. Add the yeast and sugar, yeast will dissolve and become foamy.
Pour into a bowl mixer the dissolved yeast mixture, add the
flour, lemon zest and egg. Knead the dough, add the
olive oil. Knead for about 10 minutes. The dough should be
very sticky. Shape dough into a ball and transfer to a large bowl lightly coated in
olive oil. Cover bowl with plastic wrap and let dough rise until it doubles in size, about 2 hours. Once dough has risen, lightly
flour a baking sheet and set aside. On a floured work surface, punch down the expanded dough ball and divide it into 26 ovals about the size of an egg. Flatten them until they are about ½ thick. Place the doughnuts on the floured baking sheet and let them rise until they double in size, about 30 minutes. Preheat oil, roll the dough doing hole in the middle. A few at a
time, place the doughnuts into the hot oil ad fry until golden brown, about 1.5 minutes per
side, 3 minutes total. With a slotted metal spoon, remove doughnuts and transfer them to a
plate covered with paper towels to drain excess oil. Continue this until all doughnuts hair been fried. Sprinkle with powdered sugar.
Serve immediately!