Wykonanie
Scroll down for EnglishDzisiaj proponuję Wam kolejną zupkę. Zupę
kalafiorową -
marchewkową z zacierką. Pyszna, aromatyczna i wyjątkowo smaczna zupka na zimne dni. Można ugotować ją dosłownie z kilku warzyw i nie wymaga dużej pracy. Jest cudownie kremowa, a do tego bardzo pożywna. Nawet osoby nie przepadające z
kalafiorem ja polubią.Zapraszam ;-)
Składniki na 8 porcji:1,5 kg
kalafiora8
marchewek1
cebula2 łyżki
oleju1 l
bulionu1 l
wodyNa zacierkę:1
jajko150 g m ą kiPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania warzyw.
Cebule obieramy i kroimy na drobno.
Kalafior i
marchewki myjemy,
kalafior dzielmy na różyczki,
marchew obieramy, płuczemy kroimy na większe kawałki.Do rondla wylewamy
oliwę i dodajemy
cebule. Smażymy parę minut, aż
cebula się zeszkli.
Mieszamy i dodajemy
marchew i
kalafiora, doprowadzamy do wrzenia.
Zalewamy
bulionem i wod ą .
Przykrywamy rondel i gotujemy pod przekryciem 40 minut.W międzyczasie robimy zacierkę. Mieszamy w miseczce
mąkę z
jajkiem. Zagniatamy twarde ciasto. Trzemy na tarce o dużych oczkach. Od czasu do czasu przesypując zacierkę
mąką lub maczamy w
mące w czasie ścierania.
Po zdjęciu z palnika odstawiamy, by zupa trochę ostygła. Miksujemy całość partiami w blenderze. Miksujemy aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna. Przelewamy z powrotem do rondla, doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Podgrzewamy na średnim ogniu, by smaki się wymieszały. Wrzucamy zacierkę do zupy, gotujemy przez 4-5 min. Podajemy natychmiast.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionCreamy cauliflower carrot soup with "gratted" pastaIngredients for 8 servings:1 . 5 kg of cauliflower8 carrots1 onion2 tablespoons oil1 l broth1 l of water"Grated" pasta1 egg150 g of
flourPreparation:Clean and
trim vegetables. Onions peel and slice finely. Wash cauliflower and carrots, cauliflower cut into florets, carrots, peel, rinse and cut into large pieces. In a pan heat some
olive oil. Add the onion. Bake until onion are
very translucent, add the vegetables.
Pour the broth and the water. Cover and cook for ~ 45 minutes. In the meantime,we do "grated" pasta. Mix in a bowl the
flour with the egg. Work in the egg, add a pinch of salt and knead to form a rather tough dough. Using the large holes of a box grater, grate the dough over a floured kitchen towel, keeping the pieces separated so that they
dont stick together. Use immersion blender to process the soup until smooth. Season with salt and pepper. Stir well. Heat up to medium-high heat, to the flavors mixed up. Put grated pasta soup, cook for 4-5 minutes.
Serve immediately.
Serve and enjoy!