Wykonanie
Krążki
cebulowe to świetna zakąska, p odam Wam przepis na te prawdziwe amerykańskie onion rings.
Składniki:2
cebule200 gr m ą ki8 gr
proszku do pieczenia1
jajko200 ml
wody150 gr bu ł ki tartej
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Cebulę obieramy w całości . Kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozdzielamy plastry - utworzą się krążki. Z alewamy zimn ą wod ą na 1 /2 godziny, spowoduje to, że straci trochę
ostrego smaku.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i
solą. Każdy krążek obtaczamy w tej mieszance i odkładamy na bok.
Do pozostałej
mąki dodajemy
jajko i
wodę, mieszamy widelcem.
Każdy krążek zanurzamy w cieście i kładziemy na durszlak tak aby resztki ciasta ściekły.
Obsypujemy
bułką tartą każdy krążek
cebulowy, dociskając
bułkę, tak aby cały krążek był dokładnie w niej obtoczony.
Smażymy w g ł ę bokim tłuszczu przez 2-3 minuty, aż się zrumienią .
Podajemy na gorąco. Onion rings możemy poda ć z
sosem barbecue.