Wykonanie
Scroll down for EnglishOstatni udało mi się kupić jeszcze
dynię, postanowiłam zrobić zupę. Pyszna, gęsta zupa z dodatkiem 5 smaków chińskich. Uwielbiam tą zimową zupę i zwykle kiedy kupuję
dynię to jest pierwsze zupa, która robię. Aromatyczna, rozgrzewająca zupa na zimne dni. Jest idealnie doprawiona i smakuje niesamowicie.Zapraszam ;-)

Składniki na 4 talerze zupy:1 kg dyni2 łyżki
oliwy20 g
masła1
cebula2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
przyprawy chińskiej 5 smaków900 ml
bulionu1 łyżka
śmietany na talerzPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania dyni: oczyszczamy ją bardzo dobrze, kroimy w kawałki, nacinamy nożykiem
dynię i umieszczamy w blaszce wyłożonej pergaminem. Skrapiamy 2 łyżkami
oliwy i pieczemy
dynię w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.Gdy
dynia jest ugotowana, wyciągamy z pieca, ostudzamy, i obieramy.


Obieramy i myjemy
cebulę i
czosnek. Do rondla wylewamy łyżkę
oliwy i dodajemy
masło.

Smażymy parę minut, aż
czosnek i
cebula się zeszklą. Następnie dodajemy
przyprawę 5 smaków, mieszamy i dodajemy
dynię i doprowadzamy do wrzenia.Zalewamy
bulionem. Wkładamy wszystkie warzywa do blendera, dodajemy
oliwę, doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Miksujemy aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna. Doprawiamy
solą i
pieprzem i gotujemy 15 minut, by smaki się wymieszały.

Tak ugotowana zupę miksujemy w blenderze. Zupę nalewamy na talerze, polewamy pośrodku
śmietaną i dekorujemy
pietruszką.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionPumpkin soupIngredients for 4 plates :1 kg pumpkin2 tablespoons
olive oil20 g of butter1 onion2 cloves of garlic1/2 teaspoon Chinese five spice flavors900 ml broth1 tablespoon cream on a
plateDirections:Clean and
trim pumpkin. Pumpkin broke into small pieces. Preheat oven to 200°C. Place pumpkin on a baking
tray lined with baking paper. Cook for 30 minutes or until tender. When the pumpkin is cooked, pull from the oven and peel. Peel the onion and garlic. In a pan heat some
olive oil and butter. Add the onion and the garlic. Bake until garlic and onion are
very translucent, add the chinese five spice flavors. Mix and add the pumpkin and bring to a boil.
Pour the broth. Cover and cook for ~15 minutes. Use immersion blender to process the soup until smooth. Season with salt and pepper. Stir well. Add cream. Garnish with parsley.
Serve and enjoy!