ßßß
Składniki na 4 talerze zupy:1 kg dyni2 łyżki oliwy20 g masła1 cebula2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków900 ml bulionu1 łyżka śmietany na talerzPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania dyni: oczyszczamy ją bardzo dobrze, kroimy w kawałki, nacinamy nożykiem dynię i umieszczamy w blaszce wyłożonej pergaminem. Skrapiamy 2 łyżkami oliwy i pieczemy dynię w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.Gdy dynia jest ugotowana, wyciągamy z pieca, ostudzamy, i obieramy.
Obieramy i myjemy cebulę i czosnek. Do rondla wylewamy łyżkę oliwy i dodajemy masło.
Smażymy parę minut, aż czosnek i cebula się zeszklą. Następnie dodajemy przyprawę 5 smaków, mieszamy i dodajemy dynię i doprowadzamy do wrzenia.Zalewamy bulionem. Wkładamy wszystkie warzywa do blendera, dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Miksujemy aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 15 minut, by smaki się wymieszały.
Tak ugotowana zupę miksujemy w blenderze. Zupę nalewamy na talerze, polewamy pośrodku śmietaną i dekorujemy pietruszką.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionPumpkin soupIngredients for 4 plates :1 kg pumpkin2 tablespoons olive oil20 g of butter1 onion2 cloves of garlic1/2 teaspoon Chinese five spice flavors900 ml broth1 tablespoon cream on a plateDirections:Clean and trim pumpkin. Pumpkin broke into small pieces. Preheat oven to 200°C. Place pumpkin on a baking tray lined with baking paper. Cook for 30 minutes or until tender. When the pumpkin is cooked, pull from the oven and peel. Peel the onion and garlic. In a pan heat some olive oil and butter. Add the onion and the garlic. Bake until garlic and onion are very translucent, add the chinese five spice flavors. Mix and add the pumpkin and bring to a boil. Pour the broth. Cover and cook for ~15 minutes. Use immersion blender to process the soup until smooth. Season with salt and pepper. Stir well. Add cream. Garnish with parsley. Serve and enjoy!