ßßß
Składniki na 4 talerze zupy:1 kg dyni4 łyżki oliwy1 cebula1 ząbek czosnku1chili900 ml bulionu2 łyżki mleczka kokosowego na talerzpietruszka do dekoracjiPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania dyni: oczyszczamy ją bardzo dobrze, kroimy w kawałki, nacinamy nożykiem dynię i umieszczamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Skrapiamy 2 łyżkami oliwy i pieczemy dynię w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Gdy dynia jest ugotowana, wyciągamy z pieca, ostudzamy, i obieramy. Obieramy i myjemy cebulę i czosnek. Do rondla wylewamy 2 łyżki oliwy. Smażymy parę minut, aż cebula się zeszkli.
Następnie dodajemy pokrojone chili,
mieszamy i dodajemy dynię.
Zalewamy bulionem.
Wkładamy wszystkie warzywa do blendera, dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Miksujemy aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 15 minut, by smaki się wymieszały. Zupę nalewamy na talerze, polewamy pośrodku mleczkiem kokosowym i dekorujemy pietruszką.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionThai pumpkin soup with coconut milkIngredients for 4 plates:1 kg pumpkin4 tablespoons olive oil1 onion1 clove of garlic1 chili900 ml broth2 tablespoons coconut milk on a plateparsley for decorationDirections:Clean and trim pumpkin. Pumpkin broke into small pieces. Preheat oven to 200°C. Place pumpkin on a baking tray lined with baking paper. Cook for 30 minutes or until tender. When the pumpkin is cooked, pull from the oven and peel. Peel the onion and garlic. In a pan heat some olive oil and butter. Add the onion and the garlic. Bake until garlic and onion are very translucent, add the chopped chilli. Mix and add the pumpkin and bring to a boil. Pour the broth. Cover and cook for ~15 minutes. Use immersion blender to process the soup until smooth. Season with salt and pepper. Stir well. Add coconut milk. Garnish with parsley. Serve and enjoy!