ßßß Cookit - przepis na Pasta tonno e radicchio czyli makaron z tuńczykiem i czerwoną cykorią

Pasta tonno e radicchio czyli makaron z tuńczykiem i czerwoną cykorią

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Makaron z tuńczykiem i czerwoną cykorią, to smaczne i wykwintne danie, które wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko.
Radicchio mówi się "radikjo", czyli czerwona cykoria sałatkowa, sałata o mocnym smaku i delikatnej gorczycy.
Zdobycie w Polsce małego radicchio graniczy z cudem. We włoskich sklepach pojawia się w listopadzie i jest dostępna przez całą zimę, najsmaczniejsza jest tuż po pierwszych przymrozkach.
Zapraszam na kolejny przepis z udziałem radicchio ;-)
Składniki dla 4 osób:
400 g makaronu
1 cebula
1 radicchio czyli czerwona cykoria
2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz do smaku
sól
160 g tuńczyka
250 ml bulionu
szczypior
Przygotowanie:
Wstawiamy osoloną wodę na makaron. Podgrzewamy bulion. W czasie, kiedy gotuje się woda, na głębokiej patelni podsmażamy cebulę. Jak już jest lekko podsmażona, wrzucamy radicchio pokrojone na paseczki i wlewamy bulion. Gotujemy przez 5 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Kiedy radicchio ściemnieje, dodajemy tuńczyka. Doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzamy i wrzucamy makaron do sosu. Mieszamy makaron na patelni na dużym ogniu przez kilka minut. Podajemy ze posiekanym szczypiorkiem.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
In the English version
Pasta with Tuna and Radicchio
Ingredients:
400 g of pasta
1 onion
1 radicchio
2 tablespoons olive oil
freshly ground pepper to taste
salt
160 g tuna
250 ml broth
chives
Directions:
Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Wash and shred the radicchio and keep it aside. Thinly chop the onion and put it in a pot with the extra virgin olive oil. Sauté for a couple of minutes until the onion becomes translucent. Add the shredded radicchio, salt and broth. Cover and let it cook on a low flame for about 5 minutes. When radicchio darken, then add the tuna. Stir to combine, and cook until thickened, 2 minutes. Taste and season with salt and pepper. Drain pasta and mix with the sauce. Add the chives. Share the plates. Serve immediately.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/01/pasta-tonno-e-radicchio-czyli-makaron-z.html