Wykonanie
Scroll down for English
Makaron z
tuńczykiem i czerwoną
cykorią, to smaczne i wykwintne danie, które wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko.
Radicchio mówi się "radikjo", czyli czerwona
cykoria sałatkowa,
sałata o mocnym smaku i delikatnej
gorczycy.Zdobycie w Polsce małego
radicchio graniczy z cudem. We włoskich sklepach pojawia się w listopadzie i jest dostępna przez całą zimę, najsmaczniejsza jest tuż po pierwszych przymrozkach.Zapraszam na kolejny przepis z udziałem
radicchio ;-)

Składniki dla 4 osób:400 g
makaronu1
cebula1
radicchio czyli czerwona
cykoria2 łyżki
oliwy z oliwekświeżo zmielony
pieprz do smaku
sól160 g
tuńczyka250 ml
bulionuszczypiorPrzygotowanie:Wstawiamy osoloną
wodę na
makaron. Podgrzewamy
bulion. W czasie, kiedy gotuje się
woda, na głębokiej patelni podsmażamy
cebulę. Jak już jest lekko podsmażona, wrzucamy
radicchio pokrojone na paseczki i wlewamy
bulion. Gotujemy przez 5 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Kiedy
radicchio ściemnieje, dodajemy
tuńczyka. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Odcedzamy i wrzucamy
makaron do sosu. Mieszamy
makaron na patelni na dużym ogniu przez kilka minut. Podajemy ze posiekanym
szczypiorkiem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionPasta with
Tuna and
RadicchioIngredients:400 g of pasta1 onion1
radicchio2 tablespoons
olive oilfreshly ground pepper to tastesalt160 g
tuna250 ml brothchivesDirections:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Wash and shred the
radicchio and keep it aside. Thinly chop the onion and put it in a pot with the extra virgin
olive oil. Sauté for a couple of minutes until the onion becomes translucent. Add the shredded
radicchio, salt and broth. Cover and let it cook on a low flame for about 5 minutes. When
radicchio darken, then add the
tuna. Stir to combine, and cook until thickened, 2 minutes. Taste and season with salt and pepper. Drain pasta and mix with the sauce. Add the chives. Share the plates.
Serve immediately.