ßßß
Składniki dla 4 osób:400 g makaronu1 cebula1 radicchio czyli czerwona cykoria2 łyżki oliwy z oliwekświeżo zmielony pieprz do smakusól160 g tuńczyka250 ml bulionuszczypiorPrzygotowanie:Wstawiamy osoloną wodę na makaron. Podgrzewamy bulion. W czasie, kiedy gotuje się woda, na głębokiej patelni podsmażamy cebulę. Jak już jest lekko podsmażona, wrzucamy radicchio pokrojone na paseczki i wlewamy bulion. Gotujemy przez 5 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Kiedy radicchio ściemnieje, dodajemy tuńczyka. Doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzamy i wrzucamy makaron do sosu. Mieszamy makaron na patelni na dużym ogniu przez kilka minut. Podajemy ze posiekanym szczypiorkiem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionPasta with Tuna and RadicchioIngredients:400 g of pasta1 onion1 radicchio2 tablespoons olive oilfreshly ground pepper to tastesalt160 g tuna250 ml brothchivesDirections:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Wash and shred the radicchio and keep it aside. Thinly chop the onion and put it in a pot with the extra virgin olive oil. Sauté for a couple of minutes until the onion becomes translucent. Add the shredded radicchio, salt and broth. Cover and let it cook on a low flame for about 5 minutes. When radicchio darken, then add the tuna. Stir to combine, and cook until thickened, 2 minutes. Taste and season with salt and pepper. Drain pasta and mix with the sauce. Add the chives. Share the plates. Serve immediately.